Stadspaleis aan ‘t Spaarne van single lady Keetje
In Haarlem staat het woonhuis van de schatrijke en ruimdenkende Cornelia Catharina (Keetje) Hodshon (1768-1829). Op jonge leeftijd verliest zij haar ouders en raakt niet aan de man. Of ze dat erg vond? Volgens historici koesterde zij haar vrijgezelle leven en wilde ze in haar stadspaleis met veertig vertrekken de beau monde van Haarlem vermaken. De broer van Napoleon kwam ook logeren. De fortuinlijke Keetje was gul; ze deed Haarlem kanonnen cadeau, liet een gevechtsschip bouwen en doneerde na haar dood veel geld aan verschillende Haarlemse gebedshuizen.
Bekijk de videoPeperdure blauwe kamer in huis Nijeburg
Huis Nijenburg in Heiloo is een van de best bewaarde buitenplaatsen van Noord-Holland. Het monumentale pand is ruim 250 jaar bewoond geweest, totdat de laatste generatie er niet meer wilde wonen. Het pronkstuk in huis is de blauwe kamer. Blauwe verf was destijds erg schaars en kostbaar, maar de bewoners van huis Nijenburg maakten daar geen probleem van en schilderden een hele kamer in de kleur Perzisch blauw.
Bekijk de videoBijzondere ontdekking in Huis Tichelaar in Makkum
Huis Tichelaar is een absoluut pareltje in de Hendrick de Keyser collectie. Het huis heeft veel tegelwerk met illustraties die samen een verhaal vertellen. Ook de bijzondere schilderwerken, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof er marmer op de muur zit, was in die tijd uniek. Het tegelwerk werd per toeval ontdekt, nadat er een stukje behang los zat. Het huis is meer dan 150 jaar bewoond geweest zonder dat men van het tegelwerk af wist.
Bekijk de videoKunstenaars Betzy en Lena in het oudste huis op Vlieland
Het Trompshuys (kort na 1575 gebouwd) op het rustige Waddeneiland Vlieland vertelt het verhaal van twee sterke, vrijgevochten vrouwen: Betzy en Lena. Betzy woonde er eerst alleen met haar man en stond bekend als een creatieve en vrijgevochten vrouw. Ze liet in de tuin een atelier bouwen met uitzicht op zee, waar later Lena haar intrek zou nemen. In huis hangt veel van hun werk; de schilderijen gaven een perfect beeld van het leven op het eiland. De dames maakten hun kunst in het geheim, want schilderen mochten vrouwen niet.
Bekijk de videoIntiem kijkje in de oudste boerderij van Friesland
In Oosterleek staat een van de oudste boerderijen van Friesland. Dit historische pand komt uit de 18e eeuw en als je binnen een kijkje neemt, zie je echt hoe de familie destijds samen at en sliep. Onder de bedstee zit namelijk een klein luikje, waar letterlijk het kleinste kind in geschoven werd. Nu weten we eindelijk waar de uitdrukking ‘het ondergeschoven kindje’ vandaan komt!
Bekijk de video