Op en top Marokkaanse ambacht in hartje Amsterdam. Bettina Abaoûz (40) en haar man Driss (48) wonen sinds 2010 met hun dochters in een voormalige weverij uit de zeventiende eeuw en hebben de geschiedenis eer aangedaan. Hier woonden eeuwen geleden al wevers en nu importeren zijzelf tapijten uit Driss' geboortedorp aan de voet van het Marokkaanse Atlasgebergte.

Wevers voelen zich hier thuis

Bettina en Driss leren elkaar in 2005 op de werkvloer bij een internationaal reclamebureau kennen. Ze besluiten samen een huis te kopen in de binnenstad van Amsterdam en vielen als een blok voor dit pand. 'Het geeft een ‘kruip door, sluip door’ gevoel, heeft veel ramen en de buurt is relatief rustig', zegt Bettina.

Het toeval wil dat de vorige bewoners hetzelfde ambacht bedrijven als dit ondernemende gezin. 'Het huis is in de zeventiende eeuw gebouwd om wevers te huisvesten. Amsterdam kwam erachter dat Leiden en België al industriële weverijen hadden en dat wilden ze hier ook. Daarom woonden hier vroeger gezinnen uit de wol- en weef industrie. En laten daar nu precies twee werelden samenkomen, want Driss importeert sinds een paar jaar kleden uit Marokko om zo de lokale economie te steunen', zegt Bettina. 

Mijn moeder zei: koop die kleden in je geboortedorp en steun zo de lokale vrouwen
Bettina en Driss, importeren handgemaakte Berber tapijten uit Marokko
Slaapkamer met Marokkaanse kleden | Foto: Sheena Schouwink

Weefgetouw heel normaal in huis

‘We waren bij Driss moeder op bezoek in Marokko en toen we naar de 'souk' (markt) gingen om kleden te zoeken zei ze: 'waarom koop je de kleden niet in je geboortedorp? Dan steun je daar de vrouwen die de kleden maken.' Zogezegd, zo gedaan', zegt Bettina. 

Driss: 'Ik herinner mij ook als kind hoe ik zat te kijken bij de vrouwen die aan het weven waren. In Nederland is het breien, maar in Marokko heeft iedereen een weefgetouw in huis, dat is heel normaal. Dus, hebben wij kleden bij hen besteld. Inmiddels hebben bijna al onze vrienden een kleed uit mijn geboortedorp aan de muur hangen.’

Ruilhandel: piano voor een kleed

Bettina: ‘Het is inmiddels zelfs zo gek dat we spullen ruilen. Deze piano bijvoorbeeld, hebben we geruild voor één van de kleden. Dat vind ik sowieso leuk, meubels ruilen die al wat ouder zijn. Zo hebben we ook een Marokkaans bruidskleed. Als de vrouwen van het dorp het maken voor de bruid wordt er tijdens het borduren van alles over het huwelijks leven verteld aan de bruid. Deze zijn inmiddels echt antiek en worden niet meer gemaakt, het is een oud ambacht en daar hebben de vrouwen in Marokko nu echt geen tijd meer voor.'

Interieur met Marokkaanse schalen en kleden | Foto: Sheena Schouwink

Kijk mee!

Meer Marokkaanse pracht en praal in een Duits-Nederlands jasje is vanavond te zien om 18:45 uur bij BinnensteBuiten op Nederland 2. 

Geschreven door
Monique Morshuis
Datum