In het Noord-Brabantse Oosterhout staat een bijzonder gebouw. Het is al vierhonderd jaar oud en om het te bereiken moet je door smalle steegjes. Het gebouw waar Nellie, samen met haar dochter Leonie en schoonzoon Joost woont, was ooit een pottenbakkerij.

Niet alleen de pottenbakkerij siert dit terrein maar er staan ook nog twee andere gebouwen. Eén gebouw is het huis waar Nellie samen met haar dochter Leonie en schoonzoon Joost woont. Het huis is oud maar heeft wel een moderne inrichting, namelijk een soort kangaroewoning. Nellie woont beneden en heeft daar haar eigen keuken waar zij elke avond kookt voor de rest van het gezin. Nellie ziet koken echt als een hobby en dat zie je ook terug. Er staan overal heerlijk ruikende kruiden in haar keuken en ze brengt veel tijd door in dit gedeelte van het huis. “In mijn woonkamer en keuken hangen allemaal bijzondere schilderijen, want wanneer er een tentoonstelling is geweest in de pottenbakkerij vraag ik ter compensatie aan de kunstenaar een schilderij in plaats van een bijdrage”.

Toen de pottenbakkerij te koop stond twijfelde ik geen moment en heb ik het in één middag gekocht.
- Nellie

Leonie en Joost wonen op de bovenverdieping waar zij voldoende privacy hebben. Hun stulpje is niet heel erg groot maar wel praktisch ingericht. “Alle kasten zijn ingebouwd op zo’n manier dat het niet in de weg staat maar dat het wel praktisch is. Door een kast in het midden van de ruimte te plaatsen konden wij zo de ruimte verdelen in een woon- en slaapgedeelte.” Deze ruimte zag er niet altijd zo uit. De bovenverdieping was voor de verbouwing namelijk verdeeld in vier aparte ruimtes. Door het te veranderen in één grote ruimte krijg je veel meer natuurlijk lichtinval en dat is vooral in de zomer erg fijn. “In het mooie oude raam kan je in de zomer heerlijk in de zon zitten met een goed boek”.

Door de landelijke tuin kom je in het “theater” terecht. Hier worden soms tentoonstellingen gehouden of echte toneelstukken opgevoerd. Wat zo bijzonder is aan dit theater is het glazen podium. Wanneer je door het glas van dit podium heen kijkt sta je boven een oude steenoven. Deze steenoven is samen met nog een draaisteen en een vuurgang het enige dat is overgebleven van deze pottenbakkerij. “Toen ik dit pand kocht wilden wij de oude steenoven in veertien dagen opgraven, maar dit werd uiteindelijk een project van twee jaar”, vertelt Nellie lachend. “Maar al het harde werk heeft geloond en hierdoor kan je als je hier door de glazen platen heen kijkt nog echt de originele stenen van de pottenbakkerij zien.” Wat deze pottenbakkerij nou echt bijzonder maakt is het schilderij van het melkmeisje; niet per se het schilderij zelf, maar de kan en het schoteltje die je op het schilderij ziet. “Deze aardewerken zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt in onze pottenbakkerij en daar zijn wij als bewoners van dit bijzondere gebouw erg trots op”.

Geschreven door
Lyanne Blokzijl
Datum