De populariteit van het wonen in een Tiny House is enorm toegenomen. Steeds meer mensen willen minder bezittingen, zoeken een manier om minder energie te gebruiken of het kan een oplossing zijn in de huidige huizenmarkt. Op een paar vierkante meter gaan wonen is wel een grote stap. Zou jij de stap durven te zetten?

Waar plaats je je Tiny House?

Los van kosten of een locatie, is het grootste struikelblok voor de bouw van een Tiny House dat veel gemeentes zo’n woning niet als officiële woonbestemming zien. Best lastig om dan een locatie en een vergunning te krijgen.

Je kan er dan voor kiezen om toch te beginnen met bouwen en ondertussen op zoek te gaan naar een juiste plek. Je loopt nu wel het risico dat je niet op je droomplek terecht met je woning. Of je zorgt eerst voor een locatie en een vergunning voordat je aan de slag gaat. Zeker als je in een hele specifieke regio wil wonen ivm werk of kinderen is dit vaak een handige oplossing.

Bouwen of laten bouwen?

Een andere belangrijke vraag: ga je zelf aan de slag of laat je ‘m bouwen? Zelf doen is goedkoper, creatiever (want 100% jouw eigen ontwerp), maar kost ook veel tijd en energie. Je zal niet de eerste zijn die halverwege de klus denkt: waar ben ik aan begonnen? De 20-jarige Floris ging zelf aan de slag en dat heeft heel goed uitgepakt.

Heb je de knoop doorgehakt en weet het zeker: je wilt ‘een tiny leven’ beginnen? Dan is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Online zijn er tal van gemeenschappen waar je met vragen terecht kunt of contact legt met andere bouwers. Iets meer coaching nodig? Volg dan een speciale DIY-cursus voor de bouw van jouw toekomstige Tiny House. 

Zelfvoorzienend of aangesloten?
Andere dingen waar je rekening mee moet houden; gaat jouw nieuwe casa ‘off-grid’ (volledig zelfvoorzienend) of sluit je hem wel aan op elektriciteit en riool? Dat maakt een groot verschil in de kosten. Wil je een Tiny House op wielen of op fundering? Daar moet je goed over nadenken. Dan kan je namelijk een stuk gerichter naar een Tiny House bouwer zoeken. Hou er ook rekening mee dat een Tiny House op wielen niet meer mag wegen dan 3500 kilo, dat heeft dus gevolgen voor je materiaalkeuze. Zo wonen Stijn en Thijs in een omgebouwde vrachtwagen.

Wat kost een Tiny House?

Je kan een Tiny House bouwen voor (minder dan) €35.000, maar er zijn ook voorbeelden die €100.000 of meer hebben gekost. De duurste onderdelen zijn de ‘off-grid’ elementen: een warmtepomp, kachel, zonnepanelen, wc-/ en badkamer faciliteiten of een eventuele trailer. Het interieur kan je natuurlijk zo gek (en duur) maken als je wilt. Zo willen Paulien en Carlo een kaswoning neerzetten voor slechts 25.000 euro. Gaat ze dit lukken?

Waar parkeer ik mijn Tiny House?
De grond waar jouw Tiny House letterlijk op komt te staan moet een woonbestemming hebben. Je kunt hiervoor informeren bij de gemeente. Vaak zijn er (tijdelijke) kavels beschikbaar voor deze soort bouw. Waar je dan tegenaan loopt is dat de kavels te groot zijn voor je Tiny House. In dit geval kun je verkleining van de kavel aanvragen bij de gemeente. Vanzelfsprekend gaan de kosten dan ook omlaag.

Klein wonen is populair: er zijn steeds meer Tiny House bewegingen in Nederland waar ook gemeentes aan deelnemen. In dat geval kan je overwegen je aan te sluiten bij een woongroep. Het grote voordeel: collectieve gesprekken met gemeentes, dan sta je niet alleen.

Heb je de vergunning binnen? Houdt er wel rekening mee dat je vaak drie tot vijf jaar op een bepaald terrein mag staan. Hierna moet je dus met je Tiny House weer verkassen. Vandaar die wielen!

Hoe lang wil je er gaan wonen?
Over het algemeen leven mensen slechts zeven jaar in hetzelfde huis, daarna ga je toch al snel verhuizen. Ben je dus niet van plan om je hele leven in je Tiny House te blijven wonen, denk dan goed na over het design en zorg ervoor dat je Tiny House toegankelijk en goed verkoopbaar is.    

Waarom is een tiny house duurzaam?

Een open deur misschien, maar voor zo’n klein huisje heb je veel minder energie nodig dan een ruime villa van talloze vierkante meters. Het is binnen een mum van tijd lekker warm en je hangt een stuk minder lampen op omdat het aantal kamer simpelweg beperkt is. Vaak gebruiken bouwers duurzame of hergebruikte materialen voor de aanleg van een Tiny House. En ook hier geldt: hoe kleiner, hoe beter, want je hebt gewoon minder materiaal nodig.

Kortom: of je nou volledig zelfvoorzienend ‘tiny’ door het leven wilt gaan of niet? Met een Tiny House is je voetafdruk in ieder geval enorm gereduceerd.