Rikko Voorberg, pop-up dominee en Joanne Zwart, ontwerper, willen heel graag op een plek wonen waar ‘leven, verbinden en zingeven meer onderdeel is van het dagelijks leven,’ verwoordt Joanne voor hun beiden.

Dat vinden ze in hun woongemeenschap in de Jordaan in Amsterdam: het Weduwe Roosenhofje, gebouwd rond 1760 en ongeveer een eeuw later aangekocht door de weduwe Roosen om arme vrouwen te huisvesten. Zo’n twee jaar wonen Rikko en Joanne nu met hun kinderen Makai (11) en Mauka (8) in de nieuw gestarte leefgemeenschap in hun bovenhuis. Met opnieuw het idee, net als weduwe Roosen voor ogen had, samen te leven en elkaar te helpen waar nodig.

Ze hebben geen tuin, maar zijn druk bezig met het opknappen van een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, waarin ze elke woensdagavond samen eten, af en toe de deur openzetten voor buurtbewoners om zo in de toekomst meer in verbinding te kunnen zijn met de buurt. Zo zou er iemand kunst kunnen exposeren of kan er gekookt worden. Het is allemaal nog in ontwikkeling.

‘Dit raakt heel erg wat ik doe met een project in een glazen kas op het Mercatorplein: Rouwen en Vieren. Het begon met een concrete vraag van Antje Robbe die in de buurt van het Mercatorplein woont. Antje verloor haar dochter Hope vlak na de geboorte. Zij vroeg me of ik niet een plek voor rouw kon creëren. Door haar vraag realiseerde ik me hoe weinig taal, vormen en publieke ruimte we hebben voor rouw’, aldus Rikko. Zo is het project ontstaan, met ook hulp van bewoners uit het Roosenhofje, en kunnen mensen uit de buurt midden in Amsterdam West, een kaarsje aansteken voor iemand die ze missen.

T/m 1 januari 2023 is de Kas Rouwen en Vieren van 12 uur tot 20 uur geopend op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Op 20 december is de opening van de kas om 19 uur op het Mercatorplein. www.rouwenenvieren.nl 

Geschreven door
Katja van Akkeren
Datum