Wonen in een prachtig penthouse in Harderwijk

Monique van Dijen en Ruud van Dongen woonden in een landhuis met grote tuin, maar verruilen het voor een penthouse. In Harderwijk maken zij met hun zoon en dochter een doorstart met adembenemend uitzicht.

Eigenlijk hadden ze hun oog op een andere woning in de buurt, maar het billboard van 'De Vuurtoren' maakt ze nieuwsgierig. Ze gaan er langs en zien door een 3D-bril de eerste beelden van het uitzicht. Direct zijn ze overtuigd. Monique: ‘Het is ook echt betoverend! We zien roofvogels op ooghoogte voorbijvliegen, de regenboog van goudpot tot goudpot, de zonsondergang die op het water wordt weerspiegeld', zegt Monique.  

Penthouse in Harderwijk
11 min

Dakterras in plaats van tuin

Ruud moet wel wennen aan het idee. ‘Ik krabde mezelf achter de oren, we woonden namelijk in een landhuis met een grote tuin. Gelukkig hebben we een fantastisch dakterras en altijd zon in huis, dat is echt heerlijk!', zegt Ruud. 'Het is een heerlijke plek om te barbecueën. Wat een feestje is dat. Al eten we niet veel vlees. Onze dochter Romée eet zelfs helemaal geen vlees en wij schipperen. Lekker vis of groente op de BBQ kan ook. Of we bestellen wild met het oogpunt op duurzaamheid. Ik heb veel gereisd en ben vaak in India geweest. Daar eet zowat iedereen vegetarisch. Een zeer smakelijke keuken.’

Fiets achterop

Als het huis gekocht wordt, moet de bouw nog beginnen. ‘We hebben het huis op papier gekocht. De kinderen zaten hier in Harderwijk al op school, terwijl we in Garderen woonden. Ik heb de kinderen elke dag met de auto naar school gebracht. De fiets achterop, want ze moesten wel 18 kilometer terugfietsen. Heen en weer was net iets te ver. Elke dag zag ik dat dit gebouw een stukje meer af was. Erg leuk om te zien’, zegt Ruud.

Brand door bolbliksem

‘Hierboven heb je privacy en vrijheid. Je kijkt niet zomaar bij de buren naar binnen. Echt heerlijk. Ondanks de hoogte, voelt het hier veilig en vertrouwd.’ In het vorige huis van Monique en Ruud is de bliksem een keer ingeslagen. Het hele huis is totaal afgebrand. Een zogenaamde bolbliksem zorgt ervoor dat het landhuis met rietenkap volledig in vlammen op gaat. ‘Bliksemafleiders helpen daar niet tegen. Echt bizar hoe dat ging. Het huis was binnen een paar uur weg. We waren gelukkig niet thuis, dat hadden we anders volgens de brandweer niet overleefd', vertelt Monique.  

Niet meer bang

De bliksem slaat ’s nachts in. ‘De verzekeraar stond om 03.00 uur ’s nachts al op de stoep. Zowat nog eerder dan de brandweer. Ook zo bijzonder. We waren in een klap alles kwijt. Een enorm besef was dat', zegt Ruud. Nu kan het gezin weer kijken naar het onweer, zonder bang te zijn. Er zitten goede bliksemafleiders op het gebouw. 

De bovenste twee etage met balkon behoren bij het penthouse | Foto: Marjon Lukje

Eigen badkamer

In het penthouse hebben tieners Sam en Romée allebei een ruime slaapkamer met een groot raam waardoor ze uitkijken over het Veluwse meer. ‘In deze kamer kan ik fijn gamen en hiernaast hebben mijn zus en ik hebben onze eigen badkamer.’ Romée is vooral trots op haar plafondlamp. ‘Dit is opa’s eerste elektrische lamp, een antieke kroonluchter. Hij is omgebouwd zodat ik hem hier kan gebruiken. Ik heb er elke dag plezier van.’

Design en modern

Het interieur in huis is strak en modern. Met kleurrijke verlichting kan het huis voorzien worden van sfeer. ‘We hebben een moderne stijl. Tijdloos. Daar houden we van. We hebben binnen niet met een architect gewerkt. Alles is zelf bedacht. Een keukentafel met poten willen we bijvoorbeeld niet. De tafel hier is een verlengstuk van de keuken geworden. Prachtig design’, vertelt Monique trots.

Alles zelf behangen

‘Het behang dat is ook een verhaal. In de tijd dat het behang erop moest lieten de behangers ons in de steek. Ze kwamen gewoon niet opdagen. Toen besloten we om het zelf te doen. Niet helemaal volgens de Arbowet, maar het is goed gegaan. De muren zijn zo hoog, dus dat was nog een behoorlijke klus.’

Nog heel lang van genieten

‘We hebben een enorme bewondering voor de gemeente dat ze dit project aangingen. We hebben zoveel te danken aan de VVE, de Vereniging van Eigenaren. En we zijn zo dankbaar dat we hier mogen wonen. We weten hoe het voelt om alles te verliezen, daarom zijn we zo ontzettend gelukkig met deze plek. We realiseren dat dit een ontzettende rijkdom is. Hopelijk mogen we hier nog lang genieten’.