Linksom of rechtsom: in 2050 moeten we stoken en koken zonder gas. Dat vraagt om ‘anders denken’. Zelfvoorzienend wonen kan een oplossing zijn.

Energie opwekken in huis

Koken op inductie, een warmtepomp en stoken met een milieuvriendelijke houtkachel. Deze bewoners gaan ervoor. Het regenwater druppelt zo van de zonnepanelen af in een tank en zelfs met de kunstobjecten in huis wekken ze energie op. Bijzonder!  

Bekijk de video

Stalen huis in de polder

In deze duurzame wijk in Almere staat een huis van staal. De muren zijn gemaakt van isolerende sandwichpanelen. Je kan er dus ook van alles aanhangen met een magneet. Dit huis is energieneutraal en er is geen riolering. Het afvalwater loopt via een speciaal filter schoon de sloot in.

Bekijk de video

Hunebedden in ’t Harde

Voor het verbouwen van de ecologische bungalow uit de jaren zestig gebruiken de bewoners negentig bomen uit eigen tuin. Het huis is oud, maar zo slim verduurzaamd met een hout-cv kachel en een lemen wand. Die kan koelen én verwarmen.   

Bekijk de video

Stroom uit het weiland

Een kleurige zelfvoorzienende boerderij in de Limburgse heuvels heeft een warme jas gekregen; buitenisolatie. Het hele dak is gemaakt van zonnepanelen en levert bérgen stroom. Zelfs het weiland wekt stroom op door de koperen leidingen onder de grond.  

Bekijk de video

Tiny house in Drenthe

Niets lekkerder dan een maaltijd van eigen bodem. In Drenthe, in de enorme tuin bij dit duurzame huisje, komt die droom uit voor bewoners Marcel en Rowita. In de keuken koken zij natuurlijk op inductie en maken al het overgebleven fruit en groente in. 

Bekijk de video