Van verlaten vuilnisbelt tot beeldenpark. In Den Helder ligt een bijzondere landschapstuin met beelden. De beeldentuin is ooit opgezet door kunstenaar Ruud van de Wint en wordt nu voortgezet door zijn zonen Gijs en Ruud.

Fotografie: Sheena Schouwink
'Alles wat je ziet is aangelegd en geboetseerd als een beeldhouwwerk.'
Ruud van de Wint - erfgenaam & beheerder

Geschiedenis van De Nollen

In 1980 is kunstenaar Ruud van de Wint neergestreken op een soort van verlaten vuilnisbelt in Den Helder. Hij wilde een eigen ruimte voor zijn kunstwerken. Hier is hij eerst begonnen de boel op te ruimen en dat was een hele klus. Daarna is hij de tuin gaan opbouwen.

De beelden en bouwsels zijn verweven met het landschap en ontstonden ook in deze tuin. Hij zag De Nollen als zijn laboratorium, een experiment, maar het is ook zijn levenswerk. Een aantal werken staan er hier en er zijn ongeveer 45 beelden verspreid over het land, oa in de tuin van Kröller Moller Museum.

'Als je hier opgroeit krijg je ook een band met het hele terrein.'
Ruud van de Wint - erfgenaam & beheerder

Tekenhuisje

Het rode huis op het terrein was het tekenhuisje van hun vader. Hier maakte hij zijn schilderijen en bedacht hij de beelden. Nu zit er wel eens een schrijver, ze hebben er een schrijvershuisje van gemaakt.

Een enorm gewicht in beweging

Eén van de stalen kunstwerken komt in beweging door de wind. Het kunstwerk weegt 27 ton en draait zelf met zijn 'kont' in de richting van de wind. Het beeld heeft eerder in het Kröller Muller museum gestaan. Vader Ruud heeft het beeld nooit in het landschapspark gezien. Na zijn dood hebben de broers het weer in elkaar gezet op de huidige plek.

Behoorlijke grasveld

Ruud is de 'tuinman' van de twee broers, hij heeft er een dagtaak aan om de beeldentuin te onderhouden. Het is 14 hectare groot en het duurt een week om het gras alleen al te maaien. En daarnaast nog allerlei werkzaamheden als snoeien en onderhoud van de kunstwerken. Ruud loopt dan ook gemiddeld 10 kilometer per dag.

'Een werk is nooit af, op een gegeven moment laat je het los.'
Ruud van de Wint - kunstenaar
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum