Van historische moestuin tot een slimme DIY in je eigen voortuin! Natuurgebieden in volle bloei of in winterse pracht. Dit is onze top 10 met mooiste tuinen en natuurgebieden van 2021.

Vogelpracht in het winterse Groene Hart

Het vriest dat het kraakt en onze Camilla gaat op zoek naar smienten die zich hier bij uitstek graag verzamelen. Hier in het Groene Hart liggen nog enkele plassen open waar de vogeltjes graag ronddobberen: een bijzonder spectaculair fenomeen.

Bekijk de video

Stoere zeehondenpups op de Wadden

De kraamweek voor deze grijze zeehonden-moeders is pittig: zij krijgen hun jongen namelijk in hartje winter. De grijze zeehond is het grootste roofdier van de zuidelijke Noordzee, ze lijkt schattig en aaibaar, maar schijn bedriegt! Daarom bekijkt Marieke ze van een veilige afstand.  

Bekijk de video

Historische moestuin voor oud weeshuis

Verscholen achter het Culemborgse Elisabeth Weeshuis ligt een prachtige tuin. Het voelt als een geheime plek, een tijdscapsule, omringd door de oude stadsmuur uit 1318. Hier woonden vanaf 1560 bijna 400 jaar lang weeskinderen en de tuin was hun moestuin en boomgaard.

Bekijk de video

Waan je op een filmset in de ENCI-groeve

Bij Maastricht ligt een uniek stuk natuur. In de ENCI-groeve werd mergel gewonnen voor de bouw van huizen, maar de groeve werd teruggegeven aan de natuur. Sinds 2010 groeit en bloeit hier van alles en met het helblauwe water is dat adembenemend mooi.   

Bekijk de video

Puur leven tussen de dieren

Als je in het Gelderse Drempt het erf van Liesbeth en Frank op loopt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Rond hun keuterboerderij scharrelen kippen, waggelt een eendenfamilie tussen de pony’s en vind je twee wolhaarvarkens. Zij willen puur leven samen met hun dieren. 

Bekijk de video

Bloemenpracht in de borders

In de tuin van Petra en Luc in het Drentse Hijken laten borders zich uitbundig van hun beste kant zien. Waar je ook loopt, overal zie je prachtige gevulde borders! Grassen weven zich door de beplanting en dwalend door de tuin kom je steeds in een andere sfeer.

Bekijk de video

Geluidswal vol bloemen in de tuin

In Bilthoven woont dit gezin al een jaar, maar de tuin is nog verre van af. Ze hebben veel zon, dus zoeken juist wat schaduw en geluid willen ze graag dempen. Tuin-expert Martin komt langs en maakt samen met hen een bloeiende geluidswal met voldoende schaduwplekken.  

Bekijk de video

Planten in het najaar

Hoe ging duurzame tuinvrouw Anne om met de natte zomer van afgelopen jaar? En waarom is juist de herfst de perfecte maand om te planten. Met een aantal praktische tips legt ze uit waar je op moet letten zodat je volgend voorjaar blij verrast wordt door je eigen tuin.

Bekijk de video

Zie ze rennen!

Met zijn grote rode pluimstaart verplaatst hij zich als een acrobaat door de bossen: de eekhoorn. In Amsterdam bouwt stadsecoloog Geert speciale eekhoornbruggen die ervoor zorgen dat ze veilig van het ene naar het andere park kunnen klauteren. Een mooi gezicht!

Bekijk de video

De liefde voor hommels en wilgen

Met een groot net struint natuurliefhebber Linde Slikboer in het vroege voorjaar de dijken en wilgengrienden onder de rook van Rotterdam af. Hier gaat ze op zoek naar haar geliefde hommels die zich te goed te doen aan de nectar van bloeiende wilgen in het gebied.

Bekijk de video