De herfst kan zo mooi zijn buiten! Met deze natuurlijke tips van tuinbloemist Marieke Nolsen en duurzame tuinvrouw Anne Wieggers kan je in november ook nog lekker aan de slag in de tuin.

Wat kan je doen in de tuin in november?

Tuinbloemist Marieke Nolsen is dol op eikenbladhortensia's en zoals veel bloemen, bloeien die niet meer. Toch is er in het najaar nog genoeg te doen in haar tuin. 'Ik pluk nu veel uitgebloeide bloemen, bottels en klimopbessen', zegt ze. 'En de chrysanten bloeien nog wel!'. Ook onze duurzame tuinvrouw Anne Wieggers zit in de herfst niet stil! Zij gaat alvast aan de slag met bloembollen voor komend voorjaar.

1. Maak lasagne van bloembollen met tips van Anne

In vijf stappen maak jij, net als Anne, een grote pot een ‘lasagne’ van bloembollen. Perfect tuinklusje voor november!

Anne Wieggers in de BinnensteBuiten Moestuin

2. Timmer zelf het primula theater van Marieke Nolsen

Heb je het gezien op televisie? Het primula theater is erg leuk met potjes vol primula's, maar je kan er nu ook voorjaarsbollen kwijt. Wees de muizen dan wel te slim af en span gaas voor het kastje! 

Primula theater van Marieke Nolsen gevuld met plantenpotjes met voorjaarsbollen | Foto: Marieke Nolsen

3. Zaai nú je eigen bloemenweide

Wist je dat het najaar heel geschikt is om een bloemenweide in te zaaien. De zaden hebben kou nodig om in het voorjaar te kunnen ontkiemen. Dus aan de slag!

Kijk mee in de herfsttuin van Marieke Nolsen | Foto: Liesbeth Disbergen

4. Groene aanslag verwijderen met natuurlijke middelen

Zo kan je tuinmeubelen en tegels weer netjes maken voor de winter. Maar weest niet té opgeruimd! Laat in de hoek van de tuin wat bladeren en takken liggen voor insecten, vogels en dieren die de winter óók moeten doorkomen. Of gebruik bladeren als mulschlaag op de bodem van je borders. 

Zo verwijder je groene aanslag

Op zoek naar meer inspiratie?

BinnensteBuiten was te gast in de tuin van tuinbloemist Marieke Nolsen. Kijk mee hoe zij samen met haar man een kale tuin heeft omgetoverd tot een bloemenparadijs.

Zo pluk je een boeket uit eigen tuin
Bekijk de video met Marieke Nolsen
10 minuten
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum