Saffraan is een peperdure specerij en komt vaak van ver, maar onze duurzame tuinvrouw Anne Wieggers laat zien hoe jij deze herfst nog zelf saffraan kan oogsten uit krokussen uit eigen tuin. Dit kan echt iedereen!

1. De juiste grond

Maak een mengsel van turfvrije potgrond en oestergrit. Oestergrit wordt ook wel aan kippen gegeven, maar zorgt ook voor de juiste drainage bij planten en daar houden deze bolletjes wel van. Als ze namelijk 'te nat' staan kunnen ze gaan rotten.

2. Verdeel de bloembollen

Verdeel de bloembolletjes goed over het mengsel zodat ze allemaal genoeg ruimte hebben om te groeien en te bloeien! De meeste krokussen bloeien in het voorjaar, maar deze bijzondere krokus groeit juist in de herfst.

3. Bedek de bollen met aarde

Dek de bolletjes af met potgrond en een laagje van het oestergrit. Zet ze op een plek in de zon en geef ze regelmatig water. Krokusbollen zijn winterhard en kunnen wel een temperatuur van -10°C aan. Mocht het nog wat kouder worden, leg er dan wat droge bladeren overheen.

4. Wachten op de bloemen

Wanneer de krokussen bloeien verschijnen er knalrode meeldraden. Saffraan heet niet voor niets 'Het rode goud'. Het oogsten van de meeldraden kun je het beste doen met een pincet, het is namelijk een nauwkeurig werkje. Zodra de bloem open is gegaan en de ochtenddauw is opgedroogd, knip je de stampers onderaan af en laat je ze drogen. Saffraan heeft een bittere smaak en een honingachtige aroma. Wat ga jij er mee maken?

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum