Voor plantenliefhebbers met huisdieren kan het een uitdaging zijn om de juiste planten te kiezen. Veel kamerplanten zijn giftig voor zowel katten als honden. Gelukkig zijn er ook een hoop prachtige planten die geen risico vormen voor jouw harige vrienden. Zie je door alle 'planten' het bos niet meer? Wij hebben wat populaire en veilige planten voor je op een rijtje gezet!

Graslelie

De graslelie staat ook wel bekend als de spiderplant. Deze plant is niet alleen veilig voor huisdieren, maar geeft ook sfeer aan je interieur met zijn lange, boogvormige bladeren. Hij is makkelijk te verzorgen en staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Win-win!

 

Goudpalm

De goudpalm staat ook wel bekend als de Areca palm. Deze palm geeft je interieur niet alleen een tropische uitstraling, maar ook deze plant is perfect om de lucht te zuiveren. De goudpalm groeit het beste in helder licht, maar hij kan ook prima wat gedeeltelijke schaduw verdragen.

Varen

De varen is een populaire kamerplant die bekend staat om de sierlijke, groene bladeren. Varenplanten zijn relatief eenvoudig te verzorgen, wat ze ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Ze houden van vochtige omstandigheden en indirect licht, waardoor ze perfect zijn voor in de badkamer. Met de juiste zorg kan deze plant jarenlang meegaan en je hoeft je geen zorgen te maken om je huisdieren.

 

Peperomia

De Peperomia is een compacte kamerplant die geliefd is om de aantrekkelijke bladstructuur en gemakkelijke verzorging. Deze plant behoort tot de 'peperfamilie' en kent wel meer dan 1.000 verschillende soorten, die variëren in kleur, vorm en textuur. De hele familie is veilig voor huisdieren. Voor ieder wat wils!

Bromelia

De bromelia is een exotische kamerplant die je misschien kent van zijn opvallende, kleurrijke bloem en weelderige bladeren. Zo kun je ook wat kleur toevoegen aan je collectie zonder je huisdier in gevaar te brengen. Wist je dat deze plant een een unieke manier van verzorging heeft? Je hoort het water rechtstreeks in de kelk van de plant te gieten, zo wordt de natuurlijke manier van wateropname nagedaan.

Goed om te weten

Hoewel de bovenstaande planten niet giftig zijn voor huisdieren, is het altijd goed om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Het innemen van elke plant kan zorgen voor ongemakken bij jouw huisdier. Daarnaast wordt een plant natuurlijk nooit blij van geknaag aan hun bladeren.

  • Zet planten zoveel mogelijk buiten het bereik van nieuwsgierige huisdieren, zeker als ze de neiging hebben om eraan te knabbelen.
  • Merk je dat jouw huisdier de planten toch niet met rust kan laten, probeer ze af te leiden met bijvoorbeeld kattengras. Deze plant is ook nog eens goed voor de gezondheid van je dier!
  • Check voordat je een nieuwe plant koopt, altijd of deze veilig is. LICG (Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) heeft hier een uitgebreide lijst van giftige planten.

Meer natuuritems en -tips?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Fotografie: Asceline Groot
Geschreven door
Elisa Bakker
Datum