Om de natuur zo goed mogelijk te begrijpen en te volgen worden plantjes en bloemetjes geregistreerd en getekend. Esmee Winkel is wetenschappelijk tekenaar en maakt gedetailleerde lijntekeningen in zwart/wit. Daarnaast tekent ze ook botanische tekeningen in kleur.

Enorm plantenarchief

In Naturalis is er een heel groot archief met maar liefst 6 miljoen gedroogde bloemen en planten. De planten komen van over de hele wereld en de oudste exemplaren komen uit de 16e eeuw. Bij de beschrijvingen tekent Esmee gedetailleerde lijntekeningen. Deze tekeningen worden gebruikt voor wetenschappelijke publicaties en naslagwerk.

Hoe gaat Esmee te werk?

Bij het maken van een wetenschappelijke tekening begint Esmee met het bestuderen van de planten met een microscoop en start dan met maken van een snelle schetsen. Daarna maakt ze daar een nette lijntekening van. Met pen en inkt wordt het dan een prachtige illustratie. 

'Mijn liefde voor de natuur is ontstaan op Curaçao, waar ik ben opgegroeid. Samen met mijn moeder was ik altijd in de tuin.'
Esmee Winkel - botanisch tekenaar

De bijenorchis van Esmee Winkel

Bee orchid
Ophrys apifera

Bee Orchid series, #2
Watercolour on paper

De tekentips van Esmee!

  • Zoek eerst het midden of hoofdas van het te tekenen object. Bij een landschap kan dat de horizon zijn, bij een blaadje de bladsteel met in het verlengde de hoofdnerf. Begin met deze basislijn.

 

  • Teken de basale vorm van het object, bv. een driehoek, vierkant, cirkel etc. Zo begin je met een blaadje bij de middennerf en vervolgens teken je een driehoek of ruit eromheen (zie eerste tekening hieronder). Ieder onderdeel dat je toevoegt in de tekening, bouw je op deze wijze op. Daarna pas je de lijnen aan naar de werkelijke vorm en wordt de tekening laag voor laag opgemaakt. Details, zoals haren en vlekjes worden op het laatst getekend.

 

  • Probeer een potloodlijn in één keer neer te zetten. Kijk daarom eerst waar het begin- en het eindpunt zijn. Trek de lijnen licht en druk niet te hard op het papier. Naderhand kan er altijd nog een stevigere lijn gezet worden. Licht getinte lijnen vallen weinig op en zijn makkelijker uit te gummen. Gebruik de gum zo min mogelijk.

Op zoek naar meer informatie?

Wil je nog meer weten over botanische tekentechnieken? Dan raadt Esmee de volgende boeken aan:

Boek: Botanical Art Techniques, A comprehensive guide, by Carol Woodin and Robin A. Jess.
Boek: The Guild Handbook of Scientific Illustration, by Elaine R. S. Hodges.

Of kijk op haar site: www.esmeewinkel.nl.

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum