Op vrijdag 27 maart 2020 krijgt BinnensteBuiten regisseur Danielle de Rijk het aanbod om te filmen op een uitgestorven Keukenhof. Een uniek kijkje in één van de mooiste lentetuinen van de wereld.
De Keukenhof

Het is de eerste keer dat wij als ploeg weer op pad zijn voor BinnensteBuiten sinds de Coronamaatregelen. Geluidsman Arvin legt de zenders neer en geeft instructies aan de tuinmedewerkers hoe zij de zenders kunnen bevestigen. De cameraman installeert de drone.  Niemand heeft elkaar een hand gegeven en we zijn allemaal met apart vervoer hier heen gereisd. Het voelt vreemd. Na twee weken vanuit huis te hebben gewerkt, ben ik dolgelukkig dat ik weer naar buiten mag. Dat geldt ook voor de cameraman en geluidsman, die blij zijn dat ze weer aan het werk kunnen en dan nog wel op een plek die je normaliter nooit voor jezelf hebt. Een geluksmomentje middenin de crisis. 

De Keukenhof
De Keukenhof heeft een zekere magie

We krijgen alle medewerking van de medewerkers van de Keukenhof, die blij zijn dat ze op deze manier toch aan het publiek kunnen laten zien hoe wonderschoon het park erbij ligt. En wij zijn blij met hun, want zo kunnen wij onze kijkers, tussen al het Coronanieuws door, even vanaf de bank laten genieten van de ongekende schoonheid van dit park. Terwijl wij ons bekommeren over mooie shots, houden André en Frans zich bezig met het ‘schoon’ houden van het park. Hier en daar verwijderen ze een dode bloem, leggen ze een tak recht of rapen ze iets van de grond. Zoals ze altijd gedaan hebben. Terwijl over een paar weken alles eruit gaat. Elk seizoen worden alle bloemen weer uit de grond gehaald en de bollen opnieuw ingeplant. De inspiratietuinen, de ontwerpen van de tuinen, ze veranderen elk seizoen.

De Keukenhof
Een geluksmomentje middenin de crisis
Danielle de Rijk

In 2010 was ik hier ook en toen was de Keukenhof het decor van de ontmoeting van de Nederlandse Chris en de Argentijnse Nora voor het KRO-programma Memories, die elkaar na decennia weer in de armen sloten. Het was de wens van de Argentijnse Nora om haar oude liefde weer te mogen ontmoeten tussen de tulpen. Dat was voor haar een droom die uitkwam. Ik moet aan Nora denken als André schetst hoe wild de toeristen worden als ze al die bloemen zien. Hoe ze zich soms letterlijk tussen de bloemen werpen om er zo dicht mogelijk bij te kunnen komen en de geuren te kunnen opsnuiven. De Keukenhof heeft een zekere magie, dat werd me die dag duidelijk.

De Keukenhof
Het park ademt schoonheid en geschiedenis

En vandaag, in alle stilte en met deze twee gepassioneerde tuinmannen, voel ik die magie. Dit park, dat als buitenplaats al drie eeuwen bestaat, ademt schoonheid en geschiedenis uit. Dat wij hier vandaag met vijf mensen rondlopen en de mooiste shots mogen maken in een vrijwel lege Keukenhof, is iets unieks. Ik zal het nooit meer vergeten. Hopelijk geniet de kijker vanuit huis met ons mee van dit bijzondere inkijkje in Nederlands beroemdste park!

11 minuten
Geschreven door
Danielle de Rijk
Datum