Kerstversiering | Foto: Pixabay

Duurzaam kerstboom shoppen doe je zo!

Pakjesavond is voorbij en het volgende klusje staat direct klaar: een kerstboom uitzoeken en optuigen! Vol met lampjes staat het toch wel weer heel gezellig, maar elk jaar een nieuwe boom in huis is niet zo duurzaam. BinnensteBuiten zoekt naar manieren om het anders te doen: hoe gaan we een groene kerst tegemoet?

Als we het nieuwe jaar ingaan verdwijnt de kerstboom ook. Zonde! Je kunt je mooie kerstboom echt wel hergebruiken. Terugzetten in je tuin is namelijk heel duurzaam en dan kan je er volgend jaar nogmaals van genieten.

Kluit of geen kluit?

Neem niet meteen de eerste de beste boom mee, maar kies voor een kerstboom die in een pot is gekweekt of een flinke kluit heeft. En vergeet niet om de boom veel water te geven, zo kun je een kerstboom langer dan één jaar gebruiken. Een kerstboom zonder kluit is misschien makkelijker op te zetten, maar je verliest daardoor de mogelijkheid je boom opnieuw te planten. Daarnaast blijven ze langer vers en verliezen ze minder snel hun naalden.

Zie je een boom met kluit toch echt niet zitten? Initiatieven als BeterBoompje planten voor elke verkochte kerstboom zonder kluit twee nieuwe kerstboompjes terug met kluit. Nog best aardig groen dus.

Een tweede leven

Heb je geen tuin, maar wil je niet milieuvervuilend bezig zijn door je kerstboom weg te gooien? Vele bossen en landgoederen staan open voor het terugplanten van kerstbomen. Zo krijgt je boompje toch een tweede leven. Groen initiatief Duurzame Kerstbomen speelt hierop in; zij zorgen ervoor dat jouw boompje terugkomt in het bos of op een landgoed. En dat niet alleen. Zij kweken nieuwe boompjes in een jute zak en die is biologisch afbreekbaar. De kluit blijft zo tijdens het terugplaatsen van de kerstboom onbeschadigd, want de jute zak kan tijdens het terugplanten om de kerstboom blijven.

Wij hebben alternatieven die leuker zijn!
Frans Kerver, Adopteer een Kerstboom
Bos met sparren | Foto: Pixabay
Bos met sparren | Foto: Pixabay

Adoptie

Je kunt, ja echt waar, ook ervoor kiezen om een kerstboom te huren! Zo voorkom je dat je de kerstboom weggooit. Bij milieuvriendelijk initiatief Adopteer een Kerstboom krijg je een prachtig boompje die na de feestdagen weer terug wordt gepland. Het leuke is dat je boom een nummer krijgt, zodat je volgend jaar je lieveling opnieuw kunt halen. ‘Voorheen vonden de mensen het een vervelend gezicht dat na de feestdagen de bomen aan de straat stonden, klaar om verbrand te worden. Nu zie je steeds meer de motivatie om een kerstboom te huren, dat is minder belastend voor het milieu. De afgelopen twee jaar is er ook meer aandacht gekomen voor bomen en klimaat en dat werkt natuurlijk mee. Ik zie steeds meer gezinnen waarbij ouders proberen een soort bewustzijn te creëren. Wij vinden het een positief teken, want steeds meer mensen willen graag iets bijdragen!’, vertelt Frans Kerver van Adopteer een Kerstboom.

Gehecht aan je eigen boompje

Een band opbouwen met je eigen kerstboom. Kan dat? Frans: ‘Mensen raken gehecht aan hun boom. Als ze hem jaren in huis hebben staan, kunnen ze echt moeilijk afscheid nemen. Het maakt ze steeds minder uit of het een perfecte boom is en erkennen de waarde ervan. Dat willen ze koesteren. Want waarom moet je elk jaar de mooiste, beste en duurste boom opzetten? Wij laten de mensen alternatieven zien, die eigenlijk veel leuker zijn. Het plaatje van de perfecte kerst met de mooiste boom kan anders.’

Alternatieve kerstboom

Voor de creatieveling onder ons: begin een leuk project en maak een eigen kerstboom. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, want wat dacht je van een boom van steigerhout, boeken, kerstballen of bierflesjes?

Knutsel je een kerstboom van leuke kerstlampjes, kies dan voor energiezuinige ledlampjes. Met een eigen creatie ben je duurzaam bezig en valt je woonkamer sowieso op tijdens een corona-proof (digitaal) kerstdiner met je familie en vrienden. BinnensteBuiten heeft al een leuke DIY om je te inspireren:

Zelf planten

Je kunt ook teruggaan naar het begin, want een kerstboom zien groeien is een mooi proces. Waarom niet in je eigen tuin? Heb jij genoeg geduld, dan kun je natuurlijk ook je eigen kerstboom planten. Totdat je hem mag versieren gaat wel een tijdje duren, vijf tot zeven jaar, maar dan is het wel echt jouw kerstkindje. Duurt het je toch net even te lang, dan kan je altijd een mini-boompje bij de voordeur of op het balkon zetten. Niet al te grote exemplaren groeien namelijk makkelijker dan hele grote bomen.

Nep of naald?

Fake it till you make it! Jarenlang dezelfde kerstboom gebruiken is duurzaam, maar elk jaar een plastic kunstboom opzetten werkt ook. Milieu Centraal deed onderzoek, wat is nou groener: nep of naald? Ze weten het niet! Het beste is: herplant je echte boom of gebruik je kunstkerstboom zo lang mogelijk. Kijk na de jaarwisseling dus niet direct naar de kachel of de container, je boompje kan ook een nieuw plekje krijgen in 2021, doe je mee?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!