De zon schijnt! Nu wil je toch niets liever dan buiten borrelen of barbecuen? Met verse kruiden maak je van een zomerse hap eten een feestje! En wat dacht je van verse munt in je cocktail of de avond afsluiten met een kop warme kamille thee? Een stuk duurzamer en goedkoper dan los kopen in de winkel en met deze tips van onze tuinvrouw Anne Wieggers gaat het je zeker lukken!

Tip 1: Zet de juiste buren in één pot

Met een paar basisweetjes, kan het niet misgaan: als je kruiden grofweg verdeeld in twee groepen, geef je ze precies wat ze nodig hebben. Mediterrane kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano en salie, houden van veel zon, een arme en droge grond en weinig water. Ze hebben een hekel aan in te natte grond staan. Dit zijn dan ook de beste kandidaten voor mensen met een zonnig balkon die nogal eens vergeten water te geven. Ze groeien prima in een pot, ook bij elkaar. Anne's truc: meng wat kippengrit door de grond zodat je zeker weet dat het nooit te nat wordt en water goed weg kan.

Zonliefhebbers opgelet!

Drie van Anne's favorieten zijn gek op zon, namelijk: kerriekruid, lavas en kamille. In tegenstelling tot alle andere kruiden eerder genoemd, is kamille een eenjarig plantje. Gelukkig zorgt hij zelf voor nageslacht door zich uit te zaaien! Je zou hem dus maar een keer hoeven aanschaffen. Een stoer en stevig plantje, die zelfs Anne's kippen overleefd is de maggiplant, ofwel: lavas. Heerlijk in de soep en oersterk. En tenslotte: kerriekruid. Koning van de eiersalade, want daardoor smaakt hij nog veel romiger! 

Halfschaduw

Dan heb je kruiden zoals citroenmelisse, munt, peterselie en koriander, die juist wat meer water nodig hebben en vruchtbare, vochtigere grond. Ze kunnen het prima aan om in de schaduw te staan. Een plekje in de half schaduw is helemaal ideaal maar ze doen het echt overal wel. Munt (waarvan wel honderd soorten bestaan, allemaal lekker en makkelijk) en citroenmelisse zijn notoire boeven! Zet ze in potten of bakken, anders nemen ze de boel over. 

Geef je grond wat liefde!

Nog een handige tip als je de grond wat extra's wilt geven? Vermijdt mestkorrels, strooi er een mulchlaagje over. Kijk hier hoe dat moet. 

Mulchen: zo doe je dat! 

Tip 2: Mini-pompoen en aardbeien op je balkon

Behalve kruiden kan je op een kleine ruimte, zoals je balkon ook prima groente en fruit verbouwen. Als je maar een beetje slim bent in het formaat! Denk dus eens aan mini-pompoentjes, zoals: ‘Jack be little’. Zet hem in een diepe bak en combineer het met Oost-Indische kers: een prachtig, oranje eetbaar bloemetje dat heel gemakkelijk klimt. Zo creëer je op je balkon ook nog wat privacy! Je kan ook aan de slag met aardbeien, bijvoorbeeld in een oud wijnkistje, vergiet of een leuke hangpot! Een lekkere zoete aardbei en een niet al te groot ras is: ‘Mara des Bois’. Vanaf mei tot oktober geeft deze plant kleine vruchtjes.

Oost-Indische kers | Foto: Pixabay

Kruiden aanschaffen of zaaien?

Heb je de tijd of wil je direct oogsten? Koop dan biologisch geteelde mediterrane planten zoals tijm of rozemarijn. Mocht je er meer van willen, kan je die altijd nog stekken! Daarover later meer. Zaaien kan natuurlijk ook, dat kost tijd en doe dat vooral heel zuinig! Dat lijkt sneu, maar zo geef je de plantjes juist straks de ruimte. Anne weet precies hoe dat moet, kijk hier maar hoe ze dat aanpakt in de video zaaien voor bijen! Succes!

Zaaien: zo doe je dat!

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum