Even ontsnappen aan de drukte van de stad, wie wil dat niet? Deze stadstuinen zijn een groene oase van rust in jouw hectische bestaan.

Arboretum Trompenburg in Rotterdam

De groene longen van Rotterdam, zo wordt ook wel de Rotterdamse stadstuin Arboretum genoemd. Er staan zo’n 700 verschillende soorten rododendrons. Verder vind je er camelia’s, tulpen, hosta’s en nog veel meer. In de lente tiert de gele moerasaronskelk welig, die met een sterk stinkende geur insecten aantrekt om te bestuiven.

Bekijk de video

Verborgen stadstuin

Ooit was deze zorgvuldig gecomponeerde en rijk gedetailleerde oase in het hart van Zwolle een studentenhuistuin. Tuinarchitect Harry creëert sinds 1983 een droomwereld die doet denken aan de tijd van zijn grootvader in Indië. Tropische vleesetende planten, cactussen, oude bomen, lianen van getransformeerde klimop, varens en een rijkdom aan vogels. Deze verborgen parel in Zwolle is op afspraak te bezoeken.

Bekijk de video

Stadstuinderij Het Zoete Land in Leiden

In 2014 komt Jessica’s droom uit. De gemeente Leiden geeft toestemming voor een stadstuin op een zandvlakte in het Singelpark. Er wordt begonnen met de aanleg van een stadsmoestuin, waar mensen mee betalen en helpen groente te verbouwen. Als zogenaamde oogstdeler mag je dan uiteindelijk zelf ook oogsten, met als resultaat dus meer lokaal voedsel op Leidse borden. 

Bekijk de video

Botanische tuin in Amsterdam

Verscholen tussen hoogbouw en een woonwijk, ligt de Botanische tuin Zuidas in Amsterdam. Deze tuin bestaat al ruim 50 jaar en wordt gerund door hortulanus Geralt. De kas biedt onderdak aan de grootste cactuscollectie van Nederland met ruim 2000 verschillende soorten. 

Bekijk de video

Stadstuin in Rotterdam

In het Rotterdamse Hilligersberg ligt de verborgen stadstuin van voormalig HR-specialist Erwin. Als kleine jongen was hij altijd al bezig met tuinen, maar twaalf jaar geleden gooide hij het roer om. In zijn lange smalle tuin creëert hij een tijdloze sfeer. Erwin gebruikt grind waarin drie grote waterschalen staan met waterlelies. Aan de zijkanten vind je hortensia’s, camelia’s en aucuba’s die in de lente en zomer een explosie van kleur afgeven. 

Bekijk de video