Groene oase in de stad

Ben je op zoek naar inspiratie om je stadse tuin om te toveren tot een groene plek om tot rust te komen? Kijk dan eens naar deze stadstuinen.

Even ontsnappen aan de drukte van de stad, wie heeft daar van tijd tot tijd geen behoefte aan? Je kunt natuurlijk je eigen tuin bestraten, maar met deze inspirerende stadstuinen kun je natuurlijk ook aan de slag met planten en bloemen. Dus wie weet doe je inspiratie op en steek je binnenkort ook jouw groene vingers uit de mouwen.

Arboretum Trompenburg in Rotterdam

De groene longen van Rotterdam, zo wordt ook wel de Rotterdamse stadstuin Arboretum genoemd. Planten- en boomkenner Gert Fortgens, neemt je mee in zijn prachtige park. Er staan zo’n 700 verschillende soorten rododendrons. Verder vind je er camelia’s, tulpen, hosta’s en nog veel meer. In de lente tiert de gele moerasaronskelk welig, die met een sterk stinkende geur insecten aantrekt om te bestuiven. Verder vind je er bijzondere eiken, beuken en Japanse sierkersen. Het groen in de Rotterdamse stadstuin geeft allerlei geheimen prijs tijdens de lente. Zo vind je er hun topstuk de oudste Japanse esdoorn van Europa, de ‘Shishigashira’, die je het beste in het najaar in al zijn glorie kunt bewonderen. 

Verborgen stadstuin in Zwolle

Het is misschien niet meer voor te stellen, maar ooit was deze zorgvuldig gecomponeerde en rijk gedetailleerde oase in het hart van Zwolle een studentenhuistuin vol met rotzooi. Tuinarchitect Harry Pierik, creëert sinds 1983 zijn eigen droomwereld die doet denken aan de tijd van zijn grootvader in voormalig Indië. Tropische vleesetende planten, cactussen, oude bomen waar velen mussen in zijn grootgebracht, lianen van getransformeerde klimop, palmen, varens en een rijkdom aan kwinkelerende vogels. Steeds weer waan je je in een andere wereld met vergezichten waarin alle omliggende huizen zijn ‘uitgegumd’. Deze verborgen parel in Zwolle is op afspraak te bezoeken.

Stadstuinderij ‘Het Zoete Land’ in Leiden

In 2014 komt Jessica’s droom uit. De gemeente Leiden geeft toestemming voor een stadstuin op een zandvlakte in het Singelpark. Er wordt begonnen met de aanleg van een stadsmoestuin, waar mensen mee betalen en helpen groente te verbouwen. Als zogenaamde oogstdeler mag je dan uiteindelijk zelf ook oogsten, met als resultaat dus meer lokaal voedsel op Leidse borden. Behalve tuinder is Jessica ook diëtiste en ze vindt het belangrijk dat mensen gezond en gevarieerd eten en ook weten waar hun voedsel vandaan komt. Al deze aspecten komen ruimschoots aan bod in Het Zoete Land in Leiden. Bezoekers zijn van harte welkom. 

Botanische tuin in Amsterdam

Verscholen tussen hoogbouw en een woonwijk, ligt de Botanische tuin Zuidas in Amsterdam. Deze tuin bestaat al ruim 50 jaar en wordt gerund door hortulanus Geralt Joren. In de Botanische tuin kun je je hart ophalen aan alles wat groeit en bloeit, vooral planten die niet tegen de kou kunnen. De kas biedt onderdak aan de grootste cactuscollectie van Nederland met ruim 2000 verschillende soorten. Naast ‘grootmoeders’ bekende plant de clivia, vind je hier ook hippe planten als de tillandsia, die zijn voeding en water uit de lucht haalt. Wil je een dagje natuur in de hoofdstad, ben je als bezoeker van harte welkom.

Stadstuin in Rotterdam

In de Rotterdamse wijk Hilligersberg ligt vlakbij de Bergse plassen de verborgen stadstuin van Erwin Stam. Als kleine jongen was hij altijd al bezig met tuinen, maar pas twaalf jaar geleden gooide hij het roer om, om van HR-specialist tuinontwerper te worden! In zijn eigen lange smalle tuin heeft hij een tijdloze sfeer gecreëerd. De geluiden van de stad zijn nog hoorbaar, maar de tijdloze beplanting geeft een rustig, fijn gevoel. Hij maakt gebruik van veel grind waarin drie grote waterschalen staan met waterlelies. Aan de zijkanten vind je hortensia’s, camelia’s en aucuba’s die in de lente en zomer een explosie van kleur afgeven. 

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!