Wegwijs in het bos
Wildlife illustrator Jasper de Ruiter heeft deze prachtige verzameling illustraties gemaakt van de grote variatie aan boomknoppen. Handig als wegwijzer bij het herkennen van bomen in het voorjaar.
Zo herken jij alle boomknoppen in een oogopslag!
De beuk
Je herkent de knoppen van de beuk aan hun puntigheid. Het zijn bijna doornen met knopschubbetjes. In de knoppen zit antivries, wat ervoor zorgt dat de bladeren ’s winters niet bevriezen. Slim trucje van de beuk!
De es
Een es heeft pikzwarte knoppen die recht tegenover elkaar staan. Onder elke knop kun je nog een bladlitteken zien van het blad wat er eerder heeft gezeten. De tak van de es is glad en grijs.
De vlier
De vlier identificeert zichzelf door de langwerpige paarse knoppen die tegenover elkaar staan. De knopschubben sluiten niet volledig.
De esdoorn
Een kenmerk van de esdoorn is dat deze grote bladeren heeft. De knoppen van deze boom zijn geelgroen en hebben flinke schubben.
De zwarte els
Deze boom heeft knoppen die lichtpaars van kleur zijn en een knotvorm hebben. De knoppen zitten op een steel. Ze hebben een kleverige structuur.
De gladde iep
De gladde iep bloeit vaak al in het vroege voorjaar, nog voor de eerste bladeren uitkomen bij andere bomen. De knoppen van de gladde iep zijn bruin en hebben een vrij spitse punt. De knoppen waar bloemen uitkomen hebben een bolle vorm.
De meidoorn
Het zit al in de naam: meidoorns hebben doorns. Ook bevinden er zich doorns naast de knoppen. Deze knoppen zijn klein, stomp en verspreid over de tak. De stam van de meidoorn is roodbruin.
De plataan
De tak van een plataan is te herkennen aan de zigzag-vorm. De knoppen van deze boom hebben een rode kleur. De knop wordt omhuld door één grote knopschub die alles omhuld.
De lariks
Deze naaldboom verliest al zijn naalden en groen in de winter. Op de takken zitten nog dikke kortloten (een jonge tak waar de knoppen dichtbij elkaar staan) en kegels van ongeveer 1,5 tot 3,5 centimeter.