De lente is van start! Bomen transformeren van knop naar bloem of blad. Je ziet nu overal prachtige magnolia bloemen, maar de meeste bomen zitten nog in de knop. Met deze wegwijzer met prachtige illustraties van boomknoppen pik jij de beuk, de iep of de es er zo uit!
11 minuten

Wegwijs in het bos

Wildlife illustrator Jasper de Ruiter heeft deze prachtige verzameling illustraties gemaakt van de grote variatie aan boomknoppen. Handig als wegwijzer bij het herkennen van bomen in het voorjaar.  

Zo herken jij alle boomknoppen in een oogopslag!
www.jasperderuiter.com.
De beuk - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter

De beuk

Je herkent de knoppen van de beuk aan hun puntigheid. Het zijn bijna doornen met knopschubbetjes. In de knoppen zit antivries, wat ervoor zorgt dat de bladeren ’s winters niet bevriezen. Slim trucje van de beuk!

De es

Een es heeft pikzwarte knoppen die recht tegenover elkaar staan. Onder elke knop kun je nog een bladlitteken zien van het blad wat er eerder heeft gezeten. De tak van de es is glad en grijs.

De es - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter
De vlier - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter

De vlier

De vlier identificeert zichzelf door de langwerpige paarse knoppen die tegenover elkaar staan. De knopschubben sluiten niet volledig.

De esdoorn

Een kenmerk van de esdoorn is dat deze grote bladeren heeft. De knoppen van deze boom zijn geelgroen en hebben flinke schubben.

De esdoorn - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter
De zwarte els - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter

De zwarte els

Deze boom heeft knoppen die lichtpaars van kleur zijn en een knotvorm hebben. De knoppen zitten op een steel. Ze hebben een kleverige structuur.

 

De gladde iep

De gladde iep bloeit vaak al in het vroege voorjaar, nog voor de eerste bladeren uitkomen bij andere bomen. De knoppen van de gladde iep zijn bruin en hebben een vrij spitse punt. De knoppen waar bloemen uitkomen hebben een bolle vorm.

De gladde iep - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter
De meidoorn - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter

De meidoorn

Het zit al in de naam: meidoorns hebben doorns. Ook bevinden er zich doorns naast de knoppen. Deze knoppen zijn klein, stomp en verspreid over de tak. De stam van de meidoorn is roodbruin.

De plataan

De tak van een plataan is te herkennen aan de zigzag-vorm. De knoppen van deze boom hebben een rode kleur. De knop wordt omhuld door één grote knopschub die alles omhuld.

De plataan - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter
De lariks - uitsnede van illustratie Jasper de Ruiter

De lariks

Deze naaldboom verliest al zijn naalden en groen in de winter. Op de takken zitten nog dikke kortloten (een jonge tak waar de knoppen dichtbij elkaar staan) en kegels van ongeveer 1,5 tot 3,5 centimeter.

Geschreven door
Mirjam Michielsen
Datum