In een hip en duurzaam huis kom je niet weg met een regulier toilet. Daar hoort ten minste een ecotoilet bij. Dan hebben we het niet over een festivalplee, maar een serieuze groene upgrade van de normale wc. Zo bestaat er een droogtoilet of een iets luidruchtigere variant: het vacuümtoilet, zoals in het vliegtuig. Beide werken zonder aansluiting op riool- of waterleidingen.

Hoe werkt het?

Droogtoilet
De meest toegankelijke variant is het droogtoilet. Na het toiletbezoek gooi je houtzaagsel over de ontlasting, dat onttrekt vocht en zorgt dat de meeste nare geurtjes verdwijnen. Het grote voordeel? Je verspilt geen druppel water. Terwijl na een reguliere wc-sessie toch als snel tien liter door de wc wordt gespoeld.

Composttoilet
Een composttoilet werkt nagenoeg hetzelfde, alleen heeft die een grote tank nodig om je ontlasting in compost om te zetten. Deze tank moet je ergens kwijt (bijvoorbeeld onder de grond) dus dat een behoorlijke klus. Prima oplossing voor de lange termijn, maar dat is tegelijk ook het nadeel. De compost moet zo’n twee jaar lang liggen voor je het kan gebruiken. Goed plannen dus, deze toiletbezoekjes.

Verbrandingstoilet
Tot slot hebben we dan nog een verbrandingstoilet, vooral in Scandinavische vakantiehuisjes, caravans en campers erg populair. Laat die lucifers maar liggen, want hier komt geen vuur aan te pas. Een elektrisch element verhit het boeltje in de pot tot 600 graden. Het vocht verdampt en verdwijnt via een filter. De overblijfselen vallen als as in een bak onder het toilet. Handig, want die kan je maandelijks legen en over het land uitstrooien of wegdoen bij het gft-afval.    

Wat kost het?

Een ecotoilet hoeft niet duurder te zijn dan een reguliere wc. De meeste droogtoiletten kosten ongeveer hetzelfde, maar sommige composttoiletten zijn wel prijziger vanwege de tank die eronder moet.

Denk dan aan een investering van zo’n 2000 euro bovenop de gemiddeld 500 euro voor het toiletsysteem. Een flinke duit, maar je bespaart op water. Een gemiddeld huishouden spoelt per dag zo’n 35 liter door, dat is toch ruim 12.000 liter per jaar.

Een verbrandingstoilet werkt als een oventje en daarvoor moet je het toiletsysteem in je camper, caravan of huis ombouwen. Het water sluit je af en het nieuwe systeem, inclusief pijp voor de rook die weg moet kunnen, kost je zo’n 4000 euro.

Zelf een composttoilet maken

Wil je zelf een composttoilet maken? Dat kan zowel voor buiten of binnen. Dit is een DIY-handleiding voor een binnen-wc. 

Wat heb je nodig?
- Een droog wc-meubel of een stoel met een wc-bril erop
- Twee emmers
- Houtzaagsel
- Een bewaarplek voor al het zaagsel
- Een schepje voor het zaagsel
- Zeep en water om je handen na toiletgebruik te wassen

Wat je nodig hebt is een droog wc-meubel of een stoel met een wc-bril erop. In die stoel maak je een gat dat net zo groot is als de wc-bril. Vervolgens plaats je in dat gat een emmer met een laag zaagsel. Hier wordt je ontlasting en urine in opgevangen.

Naast de wc plaats je de andere emmer. Deze zit vol met zaagsel en een schepje en gebruik je om je ontlasting elke keer te bedekken. Hierdoor zal het minder stinken en zal het gemakkelijker composteren.

Emmertje vol? Tijd voor een loopje naar de composthoop. Let er wel op dat dit minimaal twee jaar goed droogt zodat de bacteriën eruit zijn. Op deze manier is de cirkel weer rond!