In Oisterwijk, in het Gelderse Laren en vlakbij Amersfoort staan ze: drie unieke exemplaren, soms wel eeuwenoud! Boswachter Joris Hellevoort vertelt je precies hoe je ze herkent en waarom ze zo bijzonder zijn.
Geschiedenis, mystiek, spiritualiteit en kracht: alles komt samen in een boom
Boswachter, Joris Hellevoort

1. De schone Linde van Oisterwijk 

  • Hoe herken je deze boom?

Deze 'Schoone' kan je niet missen! De boom is groot en breed en de kroon van boom heeft in de 17e eeuw al een omtrek van 52 meter! 

  • Waar vind je deze boom?

Wil je hem zien? Dan ga je richting het Raadhuis in Oisterwijk. Daar tegenover staat deze prachtige boom op het plein en middenin het hart van het Noord-Brabantse dorp met de toepasselijke naam De Lind.

  • Wat moet je er zeker over weten? 

De schone Linde staat al sinds de middeleeuwen op dit plein. Beeld je in dat hier rond 1500 een levendige botermarkt en linnenmarkt plaatsvindt en het een drukte van jewelste was onder de takken van de Linde.  

de_schone_linde_van_oisterwijk.jpg

2. Dikke Boom van Verwolde bij het Gelderse Laren

  • Hoe herken je deze boom?

Je herkent de Dikke Boom van Verwolde aan twee dingen: het is de dikste eenstammige eik van Nederland en zijn takken zijn meer dan 25 meter hoog. Het is een krachtige boom met twee gezichten, volgens boswachter Joris. 'De zuidkant is een kale stam met afgevallen schors, een teken van het naderende einde. Maar gelukkig kunnen eiken daar heel lang over doen', zegt hij. 

  • Waar vind je deze boom?

De ongeveer 500 jaar oude boom staat op het Landgoed Verwolde in het Gelderse Laren. Wil je hem bekijken? Neem dan de speciaal aangelegde route met een pad dat loopt door het bos. 

  • Wat moet je er zeker over weten? 

Een plaatselijke molenaar wil in 1767 de boom omhakken om er twee molenassen van te maken. Gelukkig gaat de toenmalige landeigenaar niet op het aanbod in en blijft de boom staan. Anno 2023 kan je zelfs elkaar het ja-woord geven onder de boom of er een nachtje slapen in het nabijgelegen Koetshuis op het landgoed. 

 

dikke_boom_van_verwolde_rond_102.jpg

3. De bomen Adam en Eva in de buurt van Amersfoort

  • Hoe herken je deze bomen?

Adam en Eva: twee prachtige, robuuste exemplaren van bijna 400 jaar oud. Eva heeft een omtrek van bijna zes meter en Adam is net iets breder en tikt bijna de zeven meter aan. Beide bomen zijn zo’n 21 meter hoog.

  • Waar vind je deze boom?

Dit bijzondere stel staat in het bos langs de Stoutenburgerlaan bij Leusden in de buurt van Amersfoort. Weliswaar achter een gesloten hek, zegt boswachter Joris Hellevoort, maar goed te zien vanaf de weg. 

  • Wat moet je er zeker over weten? 

Johan van Oldenbarnevelt, van 1586 tot 1619 raadpensionaris van Holland en een bekende naam in Amersfoort, heeft een bijzondere band met deze bomen. Adam en Eva staan op het landgoed waar Johan ooit eigenaar van was. Het verhaal gaat dat de bomen door hem of na zijn gewelddadige dood in 1619 als herinnering aan hem zijn geplant.  

adam_en_eva_27_oktober_1956_de_spiegel.jpg
Geschreven door
Veerle Bos
Datum