In Nijmegen ligt de schilderachtige jonge tuin van Karin en Geert. In twee jaar tijd hebben ze hun saaie tuin omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweelde. Ze zijn er iedere dag met heel veel liefde aan het werk.

Fotografie: Jitske de Vries
'De tuin betekent alles voor ons, met name dat we dit samen kunnen doen.'
Karin den Boer

Van kale vlakte tot bloemenweelde

Karin en Geert zijn met vervroegd pensioen. Ze hebben hun leven lang op kantoor gewerkt en nu zijn ze de hele dag aan het werk in hun tuin. Ze wonen pas sinds 2021 in dit huis en de tuin bestond enkel uit grind en gras. Ze hebben in korte tijd de tuin veranderd in een kleurige bloemenweelde.

Villa Sprezzatura

Karin en Geert hebben de tuin ‘Villa Sprezzatura’ genoemd. ‘Sprezzatura’ is een Italiaans begrip uit de renaissance dat lastig te vertalen is. De schijn van moeiteloosheid; iets heel goed doen, op zo'n manier dat het gemakkelijk lijkt. Wie de ware kunst beheerst, wekt de indruk dat het geen kunst is. Hun streven is zo'n tuin te laten zien; Losjes, nonchalant en vol bravoure, maar met kennis van zaken aangelegd en zeer zeker niet ondoordacht.

Bijzondere bloembakken

Toen ze het huis kochten lagen er 20 hele zware betonnen grijze bakken verspreidt door de tuin en in de vijver. Deze bakken hebben ze helemaal opgeknapt en een nieuwe kleurtje gegeven. Nu staan ze op verschillende hoogtes door de tuin en zijn ze gevuld met bloemen en planten. Het zijn een soort kunstwerkjes geworden.

'De vijver is echt een bron van biodiversiteit. Helemaal vol met kikkers, padden en salamanders.'
Geert Meijer

Verzameling in de kas

In de tuin staat ook een grote kas met daarin een Pelargonium verzameling, oftewel Geraniums. Geert en Karin hebben daar maar liefst 80 verschillende soorten Geraniums staan. Allemaal met verschillend blad, kleur of bloem.

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum