Narcissen en krokussen stralen en dan die geur van bloeiende hyacinten: het is lente! Ook thuis staan deze voorjaarsbloemen mooi in een vaas, pot of mand. Zo geniet je van prachtige voorjaarskleuren om je heen.

Plukken in de Flevopolder
Een bosje tulpen kan je natuurlijk in de winkel kopen, maar wat als je ze zelf kunt uitzoeken in het veld? Vanaf april opent Hanneke haar velden, weliswaar met aangepaste regels, maar Hanneke’s tulpen staan in volle bloei in de Flevopolder. In december plant ze ruim 80.000 bollen in de grond met in de lente een oogverblindend resultaat. Een veld met ruim 250 verschillende soorten tulpen. Hanneke geniet elke lente van de mensen die even komen kijken of er foto's van maken, maar ze is bovenal dol op de tulpen.

 

Bekijk de video

Hortus Limmen
In het Noord-Hollandse Limmen vind je de Hortus Bulborum; een museum dat helemaal is gewijd aan voorjaarsbollen. Hier vind je een unieke collectie bolgewassen. De Keukenhof heeft elk jaar een aantal bloemen van deze tuin in haar tentoonstelling, zó bijzonder zijn ze. Sommige soorten, waaronder een aantal narcissen, zijn al meer dan 400 jaar oud. Anton is hier al jaren vrijwilliger. Hij kent de bollen van haver tot gort en laat bloemen zien, die je nooit eerder hebt gezien!

Bekijk de video

De tuinen van Trompenburg
Midden in het drukke en levendige Rotterdam ligt een groene oase: arboretum Trompenburg. De voormalige buitenplaats in Kralingen heeft een grote museale collectie bomen, struiken, vaste planten en bollen. In 1850 werd de tuin aangelegd in Engelse landschapstijl met rustig slingerende paden en veel waterpartijen, afgewisseld met vele boomsoorten. Gert Fortgens is een enthousiaste directeur die trots is op alle tekenen van lente in de stadstuin. 

Bekijk de video

Ecologische cottagetuin
Aan de buitenkant van het Zeeuwse dorp Oostkapelle, vlakbij de zee, hebben Thea en Dirk in de afgelopen 30 jaar een kleurrijke ecologische cottagetuin gerealiseerd. De tuin ligt achter hun huis, een voormalig boerderijtje. Het oogt heel natuurlijk met terrassen vol bloemen, kronkelpaadjes en brede borders. Het is een tuin waar je in rond kunt dwalen. In het voorjaar bloeien er honderden tulpen en narcissen in allerlei kleuren; van wit naar zachtgeel tot donkerpaars. Van Kievitsbloemen tot Fluitenkruid: alles heeft een functie.

Bekijk de video

Fotograferen van bloesem
Vanaf ongeveer half maart tot half mei, staan bomen weer vol in bloei met schitterende bloesem. Elk jaar betekent dat weer veel mensen op de been die willen genieten van deze schoonheid van de lente. Als de eerste knoppen openbarsten trekt fotograaf George Burggraaff maar al te graag de natuur in. Want met zijn camera probeert hij de meest prachtige plaatjes te schieten van de bloesem. Hij geeft tips hoe je perfecte bloesemfoto's kunt maken. Want zon, bewolking of juist vallende blaadjes door de wind, het biedt allemaal mogelijkheden voor een prachtige foto.

Bekijk de video