Liefde voor schapen

Wist je dat er wereldwijd 970 schapenrassen bestaan?
We laten je met een paar kennismaken.

Schapen, die witte wollige dieren die blaten en grazen in de groene graslanden of op de kleurige heidevelden. De wol wordt nog altijd gebruikt om ons warm te houden, maar wist je dat er ook schapen bestaan die hun hele leven geen wol aanmaken? Naast onze bekende heide- en weideschapen, komen er steeds meer buitenlandse rassen, zoals bergschapen, haarschapen en vetstaartschapen naar Nederland. Schapen zijn hier dan ook erg geliefd!

Duitse Nolana schapen

Gepensioneerd echtpaar Anton en Annet uit het Drentse Terwolde zijn gek op dieren. Na hun pensionering hebben ze hun ‘gezin’ uitgebreid met minipaarden, kippen en schapen. De schapen zijn van een bijzonder ras met de naam Nolana, wat letterlijk ‘geen wol’ betekent. Ze hebben wel een dunne vacht met haar, maar ze hoeven niet geschoren te worden. Heel handig, want in de lente laat hun vacht vanzelf los en dat is goed te zien bij de Nolona schapen van Anton en Annet. 

Britse Wiltshire Horn schapen

In Petten wordt een bijzondere kudde Wiltshire Horn schapen gehouden door hobbyschapenfokster Annemarie. Dit Britse schapenras is sinds de jaren tachtig in Nederland en staat bekend om de enorme horens. En net als bij de Nolona schapen hoeven ze niet geschoren te worden. “Ideaal” vindt Annemarie, die echt dol is op haar schapen. Ze vindt ze niet alleen mooi en robuust, maar ook heel sociaal en slim. Annemarie pinkt vaak een traantje weg als ze een schaap naar het slachthuis brengt. Ze kan dan ook eigenlijk niet zonder ze en ziet de schapen als een verrijking voor haar leven.

Somalische Persian Blackhead schapen

De Persian Blackhead schapen bij Fred en Ellen in het Zuid-Hollandse Nieuwland leven in een waar paradijs. Met prachtige verblijven en een heerlijke dierenweide ontbreekt het hen aan niks. Dit exotische schapenras vindt zijn oorsprong in Somalië en behoort tot de vetstaartschapen. In de stuit wordt namelijk het vet opgeslagen. Met hun zwarte kop en witte lijf zijn ze een opvallende verschijning. En ze komen vanzelf in de rui, dus voor deze schapen geen jaarlijkse scheerbeurt. Wel hangt Fred graag de pedicure uit en kapt hun hoeven met liefde.

Drentse Schoonerbeker schapen

In het Drentse oerdorp Orvelte gaat culinair expert Alain op pad met de plaatselijke slager en chef-kok, Léon Stam. Léon wil een alternatief bieden voor de bio-industrie en werkt alleen met natuurvlees. Dat is vlees van dieren die hun leven lang vrij rondlopen in natuurgebieden. Zo werkt Léon graag samen met Niels, een herder van een kudde Drentse Schoonerbeker schapen. Een ras dat zich kenmerkt door hun lange benen en lange staart. Ze zijn het hele jaar buiten in hun natuurlijke habitat en dát is te proeven in het heerlijke en eerlijke gerecht dat Alain samen met Léon bereidt.

Engelse Hampshire Down schapen

In het Gelderse Beek zijn Rob en Cora verknocht aan hun vier Hampshire Down schapen en hun zeven lammetjes. Ze worden dan ook liefdevol verzorgd. Het Engelse schapenras kenmerkt zich door de ronde kop en de typische zwarte neus en wordt vooral gehouden voor zijn wol. Alle schapen bij Rob en Cora zijn vernoemd naar hun vrienden en familie. Rob kijkt graag naar de wiebelende staartjes van de lammetjes die bij moeder aan het drinken zijn. De band tussen moeder en kind is dan ook ontroerend mooi om te zien, vindt Rob. 

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!