Schapen, die wollige dieren die blaten en grazen in graslanden. De wol wordt nog altijd gebruikt om ons warm te houden, maar wist je dat er ook schapen bestaan die geen wol hebben? Naast onze bekende heide- en weideschapen komen er steeds meer bijzondere buitenlandse rassen naar Nederland.

Duitse Nolana schapen

Anton en Annet uit het Drentse Terwolde zijn gek op dieren. Na hun pensionering hebben ze hun ‘gezin’ uitgebreid met minipaarden, kippen en schapen. De schapen zijn van het bijzondere ras Nolana, wat letterlijk ‘geen wol’ betekent. Ze hebben wel een dunne vacht met haar, maar ze hoeven niet geschoren te worden. Heel handig, want in de lente laat hun vacht vanzelf los en dat is goed te zien.

Bekijk de video

Britse Wiltshire Horn schapen

In Petten houdt hobbyschapenfokker Annemarie een bijzondere kudde Wiltshire Horn schapen. Dit Britse schapenras is sinds de jaren tachtig in Nederland en staat bekend om de enorme horens. Net als de Nolona schapen hoeven ze niet geschoren te worden. Ideaal, vindt Annemarie. Ze vindt ze niet alleen mooi en robuust, maar ook heel sociaal en slim.

Bekijk de video

Somalische Persian Blackhead schapen

De Persian Blackhead schapen van Fred en Ellen in Nieuwland leven in een paradijs. Met prachtige verblijven en een heerlijke dierenweide ontbreekt het hen aan niets. Dit schapenras vindt zijn oorsprong in Somalië en behoort tot de vetstaartschapen: In de stuit wordt het vet opgeslagen. Ze komen vanzelf in de rui, dus voor deze schapen geen jaarlijkse scheerbeurt.

Bekijk de video

Drentse Schoonerbeker schapen

In het Drentse oerdorp Orvelte gaat Alain op pad met slager en chef-kok, Léon Stam. Léon wil een alternatief bieden voor de bio-industrie en werkt alleen met natuurvlees. Dat is vlees van dieren die hun leven lang vrij rondlopen in natuurgebieden. Zo werkt hij graag samen met Niels, een herder van Drentse Schoonerbeker schapen. Een ras dat zich kenmerkt door hun lange benen en lange staart.

Bekijk de video

Engelse Hampshire Down schapen

In het Beek zijn Rob en Cora verknocht aan hun vier Hampshire Down schapen en hun zeven lammetjes. Het Engelse schapenras is herkenbaar aan de ronde kop en de typische zwarte neus en wordt vooral voor de wol gehouden. Alle schapen bij Rob en Cora zijn vernoemd naar hun vrienden en familie.

Bekijk de video