Met zijn eigenwijze kop en krullerige vacht is het een levend knuffeldier: de alpaca. Maar let op! Deze berglama’s uit Zuid-Amerika hebben pit en zijn er niet allemaal van gediend.

Alpaca hobby voor je pensioen

Toen dierenvriend Wim met pensioen ging , wist hij meteen al wat hij wilde doen; dieren fokken! Hij heeft inmiddels zijn handen vol aan de 42 alpaca’s op het erf. Door het spugen beschermen ze hun jongen en laten ze zien wie er de baas is. Vooral de hengsten kun je niet met z’n allen op een stuk land laten staan. ‘Die trekken elkaars ballen eraf’, aldus Wim.

Bekijk de video

Alpaca’s op de catwalk

Bertha en Jaap stopten met hun melkveehouderij en zochten hun heil in alpaca’s. Waarom? Het zijn slimme dieren en ze zijn erg mysterieus. De zomer staat weer voor de deur, dat betekent tijd voor de kapper. De hoeveelheid en de kwaliteit van de wol is uniek. Jaap heeft zijn wol al meerdere malen teruggezien op de catwalk in Stockholm. Bijzonder, toch?

Bekijk de video

Alpaca koteletje op je bord

Alain gaat op bezoek bij Anita in Wilnis. Ze heeft een alpaca boerderij voor de wol én voor het vlees. ‘Mensen vergelijken alpaca vaak met wild, maar het is wat zachter. Deze dieren hebben een heel goed leven gehad. Puurder dan dit krijg je het niet’. Alain bereidt een heerlijke kotelet van deze prachtige boerderij.

Bekijk de video