Cultureel erfgoed uit de frituur

Zeg oudejaarsavond en je denkt: oliebollen. De voorloper van de bij ons bekende bol is de Middeleeuwse oliekoek, gemaakt van houdbare ingrediënten, vet en calorierijk; hét ultieme wapen in de strijd tegen honger en kou. Geëvolueerd tot een luchtige bal blijft het klassieke recept Nederlands favoriet. Tientallen miljoenen worden er rond de jaarwisseling gebakken... en opgesmuld.   

Knallende kurken

Proosten op het nieuwe jaar doen we dit jaar in klein comité. Doorgaans met Champagne, de extravagante bubbeldrank uit de Noord-Franse Champagnestreek die ontstaat na een tijdrovend productieproces. En daar is het prijskaartje dan ook naar. Toch krijg je dat mooie ‘pop’-geluid net zo goed als je een minder dure fles ontkurkt. Pak eens een Spaanse Cava of een andere mousserende wijn; net zo lekker en een stuk minder prijzig!

Ni'jaorstoet

Tegen de Duitse grens, hebben enkele Gelderse gemeenten recent de Ni'jaorstoet weer van stal gehaald. In ruil voor gelukwensen aan vrienden en familie gaan kinderen op nieuwjaarsdag met de Ni'joarstoet (een lege zak) langs de deuren. Gedroogd fruit, noten en soms iets van koek of noga volgens het oude gebruik, maar tegenwoordig wordt de zak gevuld met chips, lolly’s en ander snoep. 

Kniepertjes

In Drenthe bakt men aan het eind van het jaar knapperige koekjes. Deze wafeltjes worden kniepertjes genoemd, een verwijzing naar de originele smeedijzeren knijpijzers waarin het koekjes bakken op een dag allemaal begon. De kniepertjes staan symbool voor het jaar dat geweest is: Plat, als een uitgelezen boek. Vanaf nieuwjaarsdag rolt men de wafeltjes direct na het bakken op tot een fijn rolletje, en vult deze met slagroom. Wafelijzer aan en bakken maar!

Weer eens Wad anders…

Een vuurwerkspektakel slaan we dit jaar over, maar gelukkig heeft BinnensteBuiten genoeg vastgelegd. Terschelling geeft écht hun eigen draai aan de jaarwisseling. Om middernacht schieten de schepen aan de kust het roodgekleurde noodvuurwerk af en laten ze hun misthoorns kinken. Een schouwspektakel waarvoor alle eilanders naar het strand toekomen. En dat je vanuit huis nu kunt terugkijken!

Carbidschieten

Knallend het jaar uit; dat gaat dit jaar even niet. Carbid schieten is een gebruik met veel herrie en kabaal. Na wekenlange voorbereiding worden op oudejaarsdag melkbussen gevuld met carbid en wat water. De melkbus wordt afgesloten met een bal of met een deksel en ontstoken met vuur. Dit zorgt niet alleen voor een gigantische knal maar volgens de liefhebbers vooral ook voor verbroedering.