Begin dit jaar was tuinspecialist Martin op bezoek bij Fleurie en Michael in Monnickendam. Ze hebben een grote tuin, maar die is erg verwilderd en daar willen ze graag wat aan doen. Hun tuin moet eco-vriendelijk zijn, dus daar heeft Martin rekening mee gehouden. Hoe staat de tuin er nu voor en zijn ze er nog steeds zo blij mee?

Wat fijn dat we weer een in Monnickendam zijn! Hoe gaat het met jullie tuin? Zijn jullie er nog steeds zo blij mee?
Ja, het bevalt nog steeds heel er goed. Door het terras wat door jullie is aangelegd eten we nu vaak buiten en maken we voor het eerst echt gebruik van de tuin. Tijdens de tuinverbouwing heb ik samen met de kinderen insectenhotels geplaatst. Die insecten huizen nu door de hele tuin! Niet alleen in het hotel, maar we zien ze alle gaatjes in en rondom het huis binnen gaan. We hebben tweedehands tuinmeubilair gevonden en kijken zo een beetje wat lekkere plekjes zijn voor een kampvuurtje, etentjes en om borrels te houden. We zijn ook heel erg blij met de privacy die de wilgenschutting geeft en de begroeiing die daar nu mooi tegenaan begint te lopen.

Hebben jullie zelf nog iets aangepast aan de tuin?
Ja, maar dat zijn wel kleine aanpassingen. De den bij het terras heb ik verplaatst, er bleek namelijk rabarber uit de grond te komen, dus dat was niet handig. Daarnaast heb ik op advies van Martin wat border plantjes geplant: Physostegia Virginiana, Scabiosa Causasica, Delphium Magic Fountains, Phlox en wat vrouwenmantel. Martin heeft de basis gelegd en wij hebben dingen toegevoegd.

Is er ook iets waar je minder blij mee bent?
De vlinderstruik heeft het helaas niet gehaald. Die ging dood dus dat was wel jammer.

We kregen dagjes mensen die de ‘BinnensteBuitentuin’ van Monnickendam gingen zoeken.

Wat is jullie favoriete plek in de tuin?
Mijn favoriete plek is toch het terras onder de seringenboom. Daar kijk ik naar de vogels in de bonte hulst, en de citroenvlinders die rondvliegen. Dat is einde van de dag een heerlijk plekje om samen met de kinderen de dag door te nemen. In de toekomst hoop ik het andere terrasgedeelte ook aan te pakken zodat je daar kan zitten en meer kan relaxen in de luierstoelen. 

Zijn er nog toekomstplannen?
Er valt nog veel te doen en daar hebben we deze zomer mooi de tijd voor. Eerst de rest afmaken en een groen dak aanleggen op onze garage, dat blijft een droom. Aan ambitie in elk geval geen gebrek. 

Tot slot
Het grappige was, dat we naar aanleiding van de uitzending, dagjesmensen op bezoek kregen, ze zochten de ‘BinnensteBuitentuin' van Monnickendam en staken dan een duim op of gingen uitgebreid rondkijken. Hilarisch toch? Dat is wel het laatste wat ik had verwacht. De tuin van Monnickendam als trekpleister.  

Geschreven door
Jill van Nek
Datum