Veel mensen hebben er last van, met name tijdens de piekmaanden mei en juni: hooikoorts. Naast dat je erg verkouden kan worden, word je er ook nog eens erg moe van. We hebben een paar tips op een rij gezet waar je op kan letten als je merkt dat je last krijgt van een kriebelige neus en rode ogen.

1. Zoek uit van welke hooikoortssoort je last hebt

Er zijn twee soorten hooikoorts. Bij de ene ben je gevoelig voor bomen en bij de ander voor grassen. Vaak heb je last van één van deze twee en heb je in bepaalde seizoenen meer last dan in het andere. In de maanden mei en juni zijn het dus de piekmaanden, omdat in deze periode de meeste bomen en grassen in bloei zijn die pollen afgeven. En laten die pollen nou de boosdoeners zijn die jouw ogen laten wateren en je neus vol laat lopen.

Het is handig om uit te zoeken van welke hooikoortssoort je last hebt, zodat je weet in welke seizoenen je je beter moet voorbereiden tegen de klachten. Hooikoorts komt dus als er stuifmeel in de lucht zit. Dit kan afkomen van bomen, planten, bloemen en grassen. De hooikoorts door bomen begint in februari of maart. De hooikoorts door gras begint in april of mei. 

2. Let op je voeding

Histaminerijke producten kan je beter vermijden. Histamine is een stofje in het lichaam dat vrijkomt bij een allergische reactie, onder andere dus door pollen. Histaminerijke producten zijn bijvoorbeeld diverse lactoseproducten, spinazie en rode wijn. 

Om die histamine in je lichaam te verlagen, kun je medicatie (bv. hooikoortstabletjes) en voeding nemen die antihistamine bevatten. Zoals komkommer, asperges, mager vlees of gevogelte.

Foto: Rubyand Lion

3. Haal de pollen niet binnen

Als je naar buiten gaat, is het verstandig om rondom je neus vettige zalf te smeren. De pollen die in de lucht zweven blijven aan de zalf plakken en komen niet via de neus je lichaam binnen. Na een dag buiten te zijn geweest, is even douchen voor het slapen gaan ook ideaal om alle pollen van je lichaam en uit je haar te wassen. 

4. Honing van je lokale imker

Oké, via deze weg is het wel handig om pollen in je lijf te krijgen. Als je lokale honing eet, krijg je pollen en goede bacteriën uit jouw regio in je systeem. Dit helpt mee aan het opbouwen van je weerstand. De pollen van buitenaf hebben een minder allergisch effect op je, als je diezelfde pollen al in je systeem hebt zitten. Het opbouwen van dit afweersysteem op deze manier, kan wel even duren. Het is verstandig om met een eetlepel per dag langzaam je resistentie op te bouwen.

Foto: Pixabay

5. Mondkapje

Mocht je echt veel last hebben van alles dat door de lucht zweeft, dan kan een mondkapje helpen. Draag deze uiteraard over de neus en de mond. Hierdoor komen minder stoffen je neus binnen, waardoor irritatie kan worden verlaagd. Het is zeker de moeite waard om deze tip te gebruiken tijdens warme, windstille dagen, wanneer alle stofdeeltjes blijven hangen in de lucht.

6. Plan je stranddag

De frisse lucht van de zee is zo fris, omdat dit een westerwind is. En geen oosterwind waardoor alle stoffen en pollen van het land je kant op komen waaien. Daarnaast zijn er natuurlijk weinig planten en bloemen om je heen, waardoor de lucht al een stuk schoner en vrijer is. Goed om je hoofd en neus vrij te maken en om gelijk van een fijne strandwandeling te genieten.

Op zoek naar meer handige tips?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Fotografie: LED Supermarket via Pexels
Geschreven door
Noya Geurts Tijhuis
Datum