Het griepseizoen is in volle gang. Hoestende collega's, ziekmeldingen en lege schappen van de paracetamol. Logisch in deze periode en we moeten nog even wachten totdat het voorjaar is. Zo slaat BinnensteBuiten chef-kok Sharon de Miranda zich door het griepseizoen heen: “Vitaminen, smoothies en elke dag soep”

Boodschappen doe ik pas als het echt nodig is. Ik heb een hekel aan weggooien, veel producten bederven snel. Kijk dus eerst in je vriezer en voorraadkast. Geloof me, daar kan je vaak iets heel lekkers mee maken.”

Tips: koken uit je vriezer en je voorraadkast

  1. Gebruik gedroogde peulvruchten: “Ik heb thuis gedroogde linzen en bonen die je eerst een dagje moet laten wellen. Of koop ze in blik. Daarmee maak je de lekkerste chili con carne of bonensoep. Pure peulvruchten zonder e-nummers, toevoegingen of suiker! Zoveel leuker en lekkerder.”    
  2. Kook met bloem: “Ik heb thuis altijd bloem op voorraad, dat is een goede basis voor van alles. Ik maak er naanbrood mee, maar ook pasteitjes, pompoenpannenkoeken of kroketten.” 
  3. Pak groenten uit de vriezer: “Veel mensen denken dat hier minder vitaminen inzetten, maar dat is niet zo. Vooral nu moet je genoeg vitaminen binnenkrijgen dus pak eens broccoli uit de vriezer. En als je nu toch al 20 avocado’s hebt gekocht, wacht tot ze rijp zijn, snij ze in stukjes en vries ze in. Lekker voor in een smoothie!”
  4. Maak smoothies: “Echt favoriet bij ons thuis. Wij drinken ze elke dag. Alles kan erin.”
  • Klassieke milkshake: “Heel simpel; met banaan en plantaardige vanille melk”.
  • Groen en lekker fris: “Ook lekker; met appel, bleekselderij en limoen.”
  • Supergezonde smoothie: “Als ik me niet goed voel ga ik voor gember. Dit is een hele gezonde mix; spinazie met wortelsap uit de koelkast, avocado en gember. Je kan er altijd ook beetje lijnzaad bij doen”.     

Geef je weerstand een steuntje in de rug

Als chef-kok Sharon zich niet zo lekker voelt, past ze extra goed op zichzelf. Voor haar betekent dat ook heel veel soep eten. “Mensen vinden het gek, maar soep is echt mijn ding. Gisteren heb ik groentesoep gemaakt en vanmorgen heb ik er zelfs mee ontbeten! Ik eet het nu de hele dag door, want ik ben ervan overtuigd dat het me een boost geeft. Het is een beetje zout, waardoor ik ook weer meer drink.”

Sharing is caring: 'maar wel eerst even vragen...'

Behalve voor jezelf ook een beetje voor elkaar zorgen. Dat is toch belangrijk. Gezien haar eigen verkoudheid staat de buurt nu niet te wachten op een gerechtje uit haar keuken. “Ze zien me aankomen. Ik vind eten delen met je vrienden, familie of buren op zich een heel goed idee, maar vraag ze dan eerst: ‘heb je zin in iets lekkers’? Zet ze niet voor het blok, misschien zitten ze er helemaal niet op te wachten en gooien het dan toch weg. Zoals ik al zei; ik hou niet van weggooien, dus dat is ook niet de bedoeling”. 

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum