Uitwaaien aan de Nederlandse kust

De Nederlandse stranden zijn op koude dagen guur en grijs en woeste luchten tekenen de hemel, maar zodra de zon doorkomt is het heerlijk toeven langs de kustlijn.

Op zonnige dagen gaan we massaal richting het strand om te genieten van de zon of een heerlijke strandwandeling. Maar waar kun je nog alleen de vogels horen fluiten en genieten van de rollende branding langs het strand? 

Met een kustlijn van zo’n 523 kilometer zijn er het hele jaar door nog genoeg plekken te vinden waar de natuur de boventoon voert en het uitzicht uit meer bestaat dan alleen strandpaviljoens. 

Het buitenleven van Zuid-Kennemerland

Ingeklemd tussen de zee, Zandvoort en IJmuiden bevindt zich het Nationaal park Zuid-Kennemerland. De wandelroutes hier zijn populair en dan met name het pad richting het strand. De duinen van Zuid-Kennemerland zijn kilometersbreed en het landschap is zeer gevarieerd. Net achter het duin, waar de wind minder hard waait, is in de loop der eeuwen een ketting van buitenplaatsen ontstaan. Temidden van talloze natuurschatten én jachtmogelijkheden de ideale plek voor rijke kooplui om zich te vestigen. Nu is het onder andere het domein van de Schotse Hooglanders, die zorgen dat het gras netjes ‘gemaaid’ blijft. 

Westenschouwen - Schouwen-Duiveland

Het strand van Westenschouwen in Zeeland is één van de rustigste stranden van Nederland. Zelfs hartje zomer weten maar weinig mensen het witte zand hier te vinden. Langs de kustlijn van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland ligt ook een prachtig stuk ongerepte natuur waar je herten en vele vogelsoorten kunt bewonderen. Met recht een van de Zeeuwse groene parels waar je naar hartenlust kunt uitwaaien. 

De afwisseling van de Schoorlse duinen

In de kop van Noord Holland ligt het hoogste duingebied van Nederland: de Schoorlse duinen met meer dan 60 kilometer aan wandelpad. Was het een eeuw geleden nog één grote zandbak, nu is het een prachtige mix van strand, stuivende duinen, weelderige bossen en kleurrijke heide. Daarnaast liggen er ook vele ruiterpaden waardoor je gemakkelijk te paard kan genieten van alles wat de omgeving te bieden heeft.

Pierewaaien in kweldergebied Holwerd

Waar de veerboot naar Ameland vertrekt, bij het Friese Holwerd, ligt een bijzonder kweldergebied. Hier krijgt de zee de ruimte. Wat eigenlijk boerenland had moeten worden is teruggegeven aan de natuur. Hoe dichter je bij de Waddenzee komt hoe jonger de kwelders worden. Op de hogere, oudere delen van het buitendijks gelegen land grazen runderen, schapen en paarden. De pier zorgt voor een fabelachtige doorklieving van de kwelder en met de dynamiek van de getijden bruist het op dit punt in Holwerd altijd. 

Zwemmen in de zee

Spelen in de golven en pootjebaden langs de vloedlijn. Bij een tripje naar de Wadden is er natuurlijk niets lekkerder dan een beetje zwemmen in de Noordzee. Het  reine zilte zeewater, bijna een wellnessbeleving zonder dat je de beurs hoeft te trekken. Het waterplezier begint al op de eerste dag van het jaar. Op diverse plekken is dan een verfrissende Nieuwjaarsduik te maken.  Liefhebbers van een pure plons moeten wel rekening houden met sterke stroming, onderschat de kracht van onze Nederlandse wateren niet!  

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!