Al meer dan twintig jaar vlecht Jac de Cock wilgentenen tot manden, tuinornamenten en heggen. Zijn ambacht krijgt nu een ereplek op de BinnensteBuiten-Moestuin. Hij vlecht daar met vrijwilligers acht natuurlijke moestuinbakken. Juist dat samenwerken is deel van zijn missie. En daarom is Jac deze Week onze Groene Held.

In de buitenlucht samen vlechten

‘De wilg is de mooiste boom die er bestaat’, zegt Jac. ‘Hij is belangrijk voor onze natuur, een voedselbron voor dieren, heeft medicinale eigenschappen en ook een maatschappelijke functie gehad. Vroeger werden er essentiële gebruiksvoorwerpen van gemaakt: zoals de eerste visfuiken en eendenbroedkorven.' Sinds 2001 geeft Jac het ambacht door aan vrijwilligers en gaan ze samen in de buitenlucht aan de slag. 'Dat brengt veel gezelligheid en het levert nieuwe contacten op’, zegt hij.

Snoeiafval van de gemeente

Voor de natuurlijke moestuinbakken heeft onze duurzame tuinvrouw Anne de hulp van Jac ingeschakeld. Hij heeft een afspraak met gemeente Land van Cuijk en mag het snoeiafval ophalen en gebruiken. Ter voorbereiding van deze klus zijn alle takken op maat geknipt en gesorteerd en hij krijgt hulp van bewoners van een nabijgelegen AZC. Zij wachten op een verblijfsvergunning en Jac probeert met zijn passie voor het ambacht en de gezelligheid van het samenwerken de slepende wachttijd te verlichten door vrijwilligerswerk aan te bieden.  

BBMoestuin

Voor het eerst aan de bak

Eén van de vrijwilligers op de tuin is Parmida Baladi (25). Een vlotte, jonge vrouw die in het AMC woont, vrijwilligerswerk doet bij de tennisclub, zelf ook graag een balletje slaat en van alles leert via YouTube: zoals websites bouwen en de Nederlandse taal. Ze is ambitieus en vindt het afwachten op een verblijfsvergunning frustrerend. 'Al vier jaar mag ik eigenlijk niets doen, terwijl ik wil deelnemen aan deze maatschappij.’ Vandaag is ze voor het eerst mee voor een klus met wilgenvlechten. Jac: ‘Het is belangrijk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen.’ Parmida: ‘En ik wil laten zien dat het negatieve beeld over vluchtelingen niet klopt. Door veel te ondernemen en in contact te komen met anderen probeer ik ogen te openen. Ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen heeft recht op een veilig bestaan.’

Toekomstperspectief

Nilofar Sarwari (31) helpt Jac vaker met het wilgentenenvlechten, bijvoorbeeld als hij workshops aan kinderen geeft. ‘Vandaag is het de eerste keer dat ik dit soort bakken maak, maar gelukkig is het niet moeilijk’ zegt ze. ‘Ik vind het leuk om met dingen uit de natuur iets te maken.’ Nilofar vluchtte in 2015 voor de Taliban uit Afghanistan en was 2,5 maand onderweg. Te voet, te paard, met auto’s, bussen en na een lange boottocht, kwam ze met haar moeder en zusje in Nederland aan. Vijf jaar lang was het AZC hun thuis, maar dat gaat veranderen. Nilofar en haar familie mogen in Nederland blijven en dat biedt perspectief. ‘Ik ben nu aan het solliciteren en geef kookworkshops. Ik probeer nu echt mijn leven weer op te bouwen.’

Bekijk de uitzending

Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers is in de weer met een oerwoud aan bamboestokken, zware houten palen en een kilometer touw. De eerste palen van de BinnensteBuiten-moestuin gaan de grond in! Anne krijgt hulp van tuinspecialist Martin Stuger en van wilgenvlechter Jac de Cock.

Bekijk de video