11 minuten

Landerumheide en waterplak

Camilla Dreef is voor het eerst als vogelaar op Terschelling! Want haar laatste bezoek is in haar kindertijd geweest... Bij Terschelling denk je vaak niet meteen aan boerenweilanden, alhoewel hier ruim duizend hectare boerenland is. En op boerenland zitten trekvogels! De Wulp bijvoorbeeld- de nationale vogel van dit jaar. Boer Gerben laat zien of ze er zitten en vertelt wat hij leuk vindt aan deze vogel.
Gebied Friesland
Afstand 6,1 km
Type Natuurgebied

Wandel langs heide en duinvalleien en waan je midden in het duingebied op dit boswachterspad in Terschelling. Kom in mei en ontdek de grote kolonie aalscholvers, de zingende blauwborsten en karekiet en het bloemrijke Sterneplak.

Bij het Waterplak zie je een grote kolonie aalscholvers broeden
-Remi Hougee, boswachter Terschelling

Ontdek de heide tussen de duinen van Terschelling

Boswachter Remi Hougee: “Tijdens een wandeling langs de Landerumheide en Waterplak voelt het alsof je midden in het duingebied zit. Tussen de droge duinen vind je een spectaculair heidelandschap met natte duinvalleien, duinheide met struik-, dop- en kraaiheide en open plekjes die een weids gevoel geven.

Wandelend langs duinvallei het Waterplak hoor en zie je zangvogels als de karekiet, rietzanger en de blauwborst. In de broedperiode zit hier een grote kolonie aalscholvers en broeden er paartjes lepelaars. De kiekendief en de tapuit voelen zich ondertussen thuis op de Landerumheide, waar je in augustus ook een overweldigend geurende en bloeiende heide treft.

Ik sta graag stil bij het uitzicht op de Sterneplak en Waterplak. Je hebt zicht op de bossen en vlak voor je ligt het duinvallei met zijn bijzondere plantengroei. Hier ervaar je de weidsheid. Wandel de route de zomer en je ziet de bloeiende bloemrijke vallei en hoort de zangvogels in de vroegte ontwaken.”

Over deze route

Het startpunt van het boswachterspad is de parkeerplaats tegenover ET10 in Midsland-Noord. Volg vanaf de parkeerplaats de rode paaltjes om de route van 6,1 kilometer te wandelen.

De wandeling gaat over onverhard pad. In het bos staan op twee plekken bankjes en bij het Waterplak staan informatiepanelen over de broedvogels. Honden zijn welkom. In het bos mogen ze los, op de rest van de route moeten ze aan de lijn.

Route

Informatie

 • Startpunt
  Parkeerplaats tegenover ET 10
  Duinweg 4-7
  8891 HR Midsland
 • Route Kleur
  Rood
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan
 1. In de natte duinvallei Sterneplak bloeit de grote kattenstaart.

 2. In de natte duinvallei Sterneplak bloeit de koekoeksbloem.

 3. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Friesland