Een gezond bodemleven is goed voor alles wat er groeit, bloeit en leeft in je tuin. Wist je dat er heel veel kleine dieren in die bodem zitten? Download de zoekkaart en ga naar ze op zoek. En om die bodem beter in balans te krijgen hebben we hier de tips.

Wondere wereld onder de grond

Veel mensen vinden bodemleven al gauw vies en eng, maar als je je erin verdiept dan gaat er een nieuwe wondere wereld voor je open en sta je versteld wat er allemaal te zien is. Het belangrijkste wat bodemdiertjes doen is dat ze dood organisch materiaal weer omzetten naar vruchtbare grond. Als het leven onder de grond het goed doet zie je dat aan het leven boven de grond. Bijvoorbeeld doordat je planten goed groeien of dat je meer vogels en andere dieren spot.

Een theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan dat er mensen op aarde leven, dat is toch ongelofelijk!
Sam Reitsma - cameraman en bioloog

Bodemtips van de expert

Bodemdeskundige Marc van Will heeft een stuk weiland omgetoverd tot een rijke moestuin. De plek ligt middenin het polderlandschap en daar zag hij steeds minder vogels, bijen en insecten. Hij wilde heel graag iets doen om de grond te verbeteren zodat het ecosysteem zich weer kan herstellen. Twee jaar geleden heeft hij met een groepje mensen dit stuk weiland kunnen kopen en sindsdien zijn ze bezig om de bodem te verbeteren. Marc heeft 5 tips voor ons om het bodemleven in je eigen tuin of moestuin te verbeteren.

Nog meer groene tips en inspiratie voor in de tuin?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en het valt elke zaterdag op je digitale deurmat.

Helleborussen tuin in Sellingen | Fotografie: Marjon Lukje

De 5 tips van bodemdeskundige Marc op een rij:

1. De bodem leeft, doe een stap terug en laat de bodem zich ontwikkelen op een natuurlijke manier door haar zo min mogelijk te verstoren.

2. Houd de bodem zoveel mogelijk begroeid met planten: levende planten en de levende bodem vormen samen een gezond ecosysteem.

3. Houd de bodem tussen planten zoveel mogelijk bedekt met organisch materiaal (bladeren, plantenresten of zelfgemaakte compost)

4. Als je planten verwijdert uit de (moes)tuin, knip of snijd deze dan boven de grond af, laat de wortels waar mogelijk in de bodem vergaan.

5. Leer de bodem in je tuin kennen! Kijk eens in de bodem, onderzoek wat er leeft, ruik eraan, kijk door een vergrootglas. Neem regelmatig eens de tijd voor een safari door de microwereld van je eigen tuin.

Composthopen zijn het zwarte goud voor een goede bodem!
Marc van Will - bodemdeskundige
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum