Mountainbikeroute: Lage Vuursche

Mountainbikeroute
Gebied
Noord-Holland
Afstand
11 km
Type
Bos
Gemiddelde waardering
26 personen
De Utrechtse Heuvelrug is een parel van een natuurgebied! Je kunt hier enorm goed mountainbiken, er is een gravenroute en op het hoogste punt staat de ‘eenzame eik’. Boswachter Marieke maakt je zo enthousiast, je wilt er meteen op uit.

Rein Zwaan, teamleider boswachters Staatsbosbeheer en enthousiaste mountainbiker vertelt: "In 2014 zijn we begonnen met het aanleggen van mountainbike routes op de Utrechtse Heuvelrug. De routes zijn aangelegd omdat  de toenemende drukte  zorgt voor conflicten tussen de verschillende recreanten zoals de wandelaar, de fietser en de ruiter. Een wandelaar loopt 5 kilometer per uur, dat is een andere snelheid dan een ruiter heeft, of een mountainbiker. Een speciaal pad voor moutainbikers zorgt er voor dat wandelaars, ruiters en de fietsers niet in elkaars vaarwater zitten. En 95% van alle mountainbikers blijft ook netjes op deze speciale paden.

Op de Utrechtse heuvelrug is een grote community van mountainbikers die zelf voor de aanleg en het onderhoud van deze paden zorgt. Dit gebied is populair bij de mountainbikers door de centrale ligging en omdat de paden goed onderhouden worden door 400 vrijwilligers. Staatsbosbeheer wil geen kosten hebben aan het onderhoud van de mountainbike paden, dus daar zorgen de mountainbikers die er gebruik van maken dan ook zelf voor. En de mountainbikers onderhouden daarnaast ook de ruiterpaden en zijn altijd te porren voor extra vrijwilligerswerk in de natuur. Iedereen moet van de natuur kunnen genieten op zijn of haar  eigen manier."

Geschiedenis

Het gebied van 1200 hectare is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. De boswachterij wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied met bossen en natuurterreinen behoorde vroeger tot meerdere landgoederen. Dit is nog goed te zien aan de statige beukenlanen. In de boswachterij bevindt zich een bult in het landschap, 't Hooge erf, die net als de Soester Engen een bult ten oosten van Baarn, restanten zijn uit de ijstijd. Toen in de crisisjaren veel bossen voor houtproductie werden aangelegd ontstonden rechte vakken voor houtproductie. Staatsbosbeheer werkt nu toe naar een meer gevarieerde samenstelling, in het belang van de natuur en de recreatie.

Route

Startpunt:
Restaurant Buiten in de Kuil
Zevenlindenweg 9
3749 AW Lage Vuursche
Routekleur:
Groen
 1. 1

  De route ligt in een prachtig uitgestrekt bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug.

  Mountainbiken
  © Marco van de Burgwal
 2. 2

  Mountainbiken is natuurlijk ook voor kinderen!

  Jong en oud
  © Albert Henkel
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze mountainbike route wordt aangeboden door Staatsbosbeheer en MTB-Utrechtseheuvelrug.

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!