Wanneer het voorjaar begint, komen dieren uit hun winterslaap. Dit geldt ook voor kikkers, salamanders en padden. Als paddentandem gaan mannetjes op de rug van de vrouwenpadden richting sloten en vijvers om daar te paren en hun dril in het water te leggen. De weg hiernaartoe is gevaarlijk door het drukke verkeer. Wil jij de padden helpen met oversteken? Check hier de tips!

Welke amfibieën trekken er allemaal naar het water toe?

Boswachter Marieke is in Limburg om samen met boswachter Stephan op onderzoek uit te gaan welke amfibieën er naar het water trekken?

Bekijk de video

Lekker warm en een beetje vochtig

Als het ongeveer drie dagen lang acht tot tien graden is worden de mannelijke padden wakker. Zij zijn kleiner, dus warmen sneller op. Voor de vrouwtjes is het van belang dat deze temperatuur een week aanhoudt. Voor de paddentrek is de luchtvochtigheid ook belangrijk, omdat ze gevoelig zijn voor uitdrogen. De mannetjes padden klemmen zich vast aan een vrouwtje en laten die niet meer los tot ze bij het water zijn. Ook wel de zogeheten paddentandems genoemd.

Paddentrek_mannetje_vrouwtje_pixabay

Help jij de pad ook een handje?

Padden (en andere amfibieën) hebben alleen hulp nodig met het oversteken van drukke wegen. Je kunt ze over het algemeen hun gang laten gaan. Denk je dat er toch gevaar dreigt voor de pad rondom een drukke weg? Dit is wat jij kan doen!

Paddenrapers opgelet! Breng padden niet te ver weg, maar help ze alleen met oversteken
  • ​​​​​​Stap 1

Ook padden kunnen verdwalen. Bestudeer daarom eerst de richting die de pad opgaat. Je kunt een rondje lopen om te verkennen welke mogelijke routes de padden lopen.

  • Stap 2

Als je de pad gaat helpen, pak ze dan een voor een op. Door ze allemaal in een emmer te laden krijgen ze stress en dat wil je niet! Pak dus de padden gewoon met je handen, eventueel kun je latex handschoenen gebruiken, maar geen dikke werk handschoenen.

  • Stap 3

Zet de pad op een veilige plek zoals een stoep of in de berm. Pas wel op met wandelen in de berm, je moet niet op andere padden staan. Leg ze ook niet zelf in het water, hier kunnen ze zelf heen lopen.

  • Stap 4

Als je in de schemering padden gaat helpen, kun je een klein lampje gebruiken. Probeer niet te veel op de padden te schijnen met een felle lamp. Hier kunnen de padden tijdelijk door verblind raken en alsnog overreden worden.

Breng padden niet heel ver weg

Tot slot: haal padden nooit uit hun vertrouwde habitat, dus pak ze niet op om ze vervolgens kilometers verderop weer vrij te laten. Daar raken ze gedesoriënteerd van, wat stress veroorzaakt en dodelijk kan zijn. Help ze dus alleen met de oversteek en laat ze dan weer hun eigen gang gaan. Zo weet je zeker dat ze het zullen overleven. Zorg er dus voor dat je zorgvuldig de padden verplaatst. Wie weet redt je wel een pad die een nieuw gezin sticht bij jouw in de buurt!

Geschreven door
Mirjam Michielsen
Datum