Terug in de tijd in de Arriër-Esch

Brandrode runderen Vechtdal (151)
7 min
Gebied
Overijssel
Afstand
9,4 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
17 personen

Op de uiterwaarden van het Vechtdal, vlakbij Ommen, lopen de brandrode runderen van Simone. Een zeldzaam Nederlands ras, met een kleur van vuur. Vlakbij, in de Arriër-Esch, kun je ook ook een prachtige wandeling maken. Wandel over zandverstuivingen, ontdek de oude schapenboet en spot de verschillende soorten weidevogels. In juli bloeit hier ook nog eens de zeldzame vechtanjer. Genoeg redenen dus om naar buiten te gaan! 

Sporen uit het verleden

Boswachter Nico Arkes: 'Tijdens een wandeling over het boswachterspad door de Arriër-Esch ga je terug in de tijd. Zo ontdek je een oude schapenboet waar vroeger een ridderboer woonde en kom je langs verschillende nostalgische uitzichten. De sporen uit het verleden zijn hier goed zichtbaar.' 
 

De sporen uit het verleden zijn hier goed zichtbaar
Nico Arkes, boswachter Vechtdal

Over deze wandeling

Al wandelend door het gebied ontdek je de variatie in het landschap. Struin over de zandverstuivingen, door stroomdallandschappen, jeneverbesstruwelen en ontdek de kleinschalige agrarische landschappen. Als je ’s ochtends komt, heb je kans om hier een vos of hermelijn tegen te komen. 

'Ik blijf altijd even stilstaan bij de observatiehut waar je verschillende weidevogels kunt zien. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over natuurgebied Junner-Koeland. Spot de kievit, grauwe klauwier en wulp. Als je omhoog kijkt, zie je misschien wel een visarend vliegen.'

Flora en fauna

In juli bloeit de zeldzame steenanjer, ook wel de vechtanjer genoemd. De vechtanjer staat hier symbool voor de samenwerking om het natuurgebied te behouden. Deze anjer komt alleen voor in gebieden waar de gele weidemier voorkomt. Door ontkalking van de zandbodem werd het moeilijk voor de vechtanjer om hier te overleven. De gele weidemier haalt zandkorreltjes naar boven om op te warmen aan de zon en brengt deze als nestverwarming terug naar beneden. Door de rotatie van het zand ontstaat er goede grond voor de vechtanjer om te overleven.

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Route

Startpunt:
Café Restaurant De Bootsman
Coevorderweg 19
7737 PE Stegeren
Routekleur:
Oranje
 1. 1

  Onderweg kom je jeneverbestruwelen tegen.

  Jeneverbesstruwelen
  Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  Al wandelend door het gebied ontdek je de variatie in het landschap.

  Variatie in het landschap
  Foto: Staatsbosbeheer
 3. 3

  Het pad gaat onder andere langs deze schaapskooi.

  Schaapskooi
 4. 4

  Als je omhoog kijkt, zie je misschien wel een visarend vliegen!

  Visarend
  Foto: Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!