Wandel door de Bergse Bossen

Valk
10 min
Gebied
Zuid-Holland
Afstand
10 km
Type
Bos
Gemiddelde waardering
17 personen

Terwijl urban ecoloog André de Baerdemaeker de natuur in het centrum van Rotterdam verkent, bieden wij een passende wandeling die je de stad uitleidt. Laat je inspireren door de diversiteit aan dieren in de stad en volg hun paden rechtstreeks de natuur in. Eens kijken wat je allemaal tegen komt.

Van de stad zó het bos in

Vlakbij Rotterdam ligt Het Lage en Hoge Bergse Bos, een aanrader in het voorjaar en de zomer. Dan bloeien de kruiden en heesters, hoor je vogels fluiten en zijn de luchten helder. De route gaat ook langs het veenriviertje de Rotte: naamgever van Rotterdam.

Boswachter Dick van Stegeren: "De heuvels in het Hoge Bergse Bos zijn aangelegd op het puin uit naoorlogs Rotterdam. Ze vormen een prachtig decor om avontuurlijk te sporten. Vanaf de uitzichtpunten heb je een weids uitzicht over de Rottemeren, met daarachter de skyline van Rotterdam. In het Lage Bergse Bos kun je, net als de Schotse Hooglanders, door bos en park struinen. Al ontkwam een deel van het bos helaas niet aan de kap van zieke essen.

Over deze route

Het startpunt van deze route is parkeerplaats Mollenplaats, navigatieadres Rottebandreef 50 te Bergschenhoek. De route is niet gemarkeerd, volg de routebeschrijving in de download. Je kunt ook het gpx-bestand van de route downloaden. Deze route gaat deels over verharde wegen, maar ook over gravelpaden en onverharde wegen. Door de onverharde delen en een aantal trappen onderweg is de route minder geschikt voor mindervaliden. De hond mag aangelijnd mee. 

Aan de rand van Rotterdam ontdek je onverwachte landschappen
Dick van Stegeren, boswachter Rottemeren

Flora en Fauna

In dit waterrijke gebied met rietvelden en eilandjes voelen vogels als de fazant, roodborst en buizerd zich thuis. Het riet herbergt rietvogels als de kleine karekiet, rietzanger en blauwborst. Langs de route grazen Schotse Hooglanders.

Boswachter Dick van Stegeren: "De meest bijzondere plek vind ik het Hoeks moerasbosje: een populierenbos waar de bomen te natte voeten kregen en dood gingen. Daar kwamen insecten op af en dus ook insectenetende vogels als de grote bonte specht en de boomkruiper. Op de dode populieren gedijen paddenstoelen en mossen goed. Je hoeft niet gek op te kijken als een ijsvogel voorbij scheert en een buizerd in de lucht aan het bidden is. Zoveel natuur zo dicht bij de stad: daar gaat mijn boswachtershart sneller van kloppen."

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Route

Startpunt:
P-plaats Mollenplaats
Rottebandreef 50
Bergschenhoek
Routekleur:
Paars
Toegankelijkheid:
Hond is toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  Kijk je ogen uit op de ruim 22 meter hoge uitkijktoren in het Hoge Bergse Bos.

  Uitzichttoren Rottemeren
  Uitzichttoren in het Hoge Bergse Bos | Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  Vanaf uitkijkpunt Lührs, een kompas met windrichting, heb je een mooi uitzicht over de Rottemeren en Rotterdam.

  Rottemeren uitkijkpunt luhrs
  Uitkijkpunt Lührs | Foto: Staatsbosbeheer
 3. 3

  Uitzicht op de rivier de Rotte, waaraan de stad Rotterdam zijn naam dankt.

  Rotte
  Rivier de Rotte | Foto: Staatsbosbeheer
 4. 4

  Langs de route in het Lage Bergse Bos grazen Schotse Hooglanders.

  Schotse-hooglanders | Foto: Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!