8 minuten

Wandelen bij Fort Rammekens

Op een prachtige lentedag is boswachter Marieke op pad op Walcheren in Zeeland. Hier ligt een bijzonder en uniek fort: Fort Rammekens. Het fort, gebouwd in 1547, is het oudste zeefort van West-Europa. Het fort was bedoeld als verdedigingsmiddel, maar heeft verrassend weinig oorlogsschade opgelopen en is dus in nagenoeg volle glorie te bewonderen. Het fort is de toegangsdeur tot een andere wereld: je waant je vanwege de architectuur in Zuid-Europa. De zeldzame muurbloemen van het fort dragen zeker aan dat gevoel bij.
Gebied Zeeland
Afstand 2,3 km
Type Groen erfgoed

Fort Rammekens ligt in het gebied; Walcheren dat verbonden is aan Zuid-Beveland. Toch waan je je hier nog altijd op een eiland. Water aan alle kanten, misschien wel de mooiste stranden van Nederland, beboste buitenplaatsen, grillige kreken, polders met historische dijkjes, boerendorpen en oude steden als Veere en Middelburg. Walcheren heeft vele gezichten die allemaal het ontdekken waard zijn.

Nog zo’n mooi gezicht is de Manteling van Walcheren. Hier bruist links de branding van de Noordzee en wiegen rechts de blaadjes van eiken- en beukenbomen in de zeewind. Vrijwel nergens anders in Europa groeien loofbomen zó dicht op de kust. Hier hoor je tegelijk een nachtegaal zingen en een zeemeeuw krijsen. De combinatie sprak de rijke VOC-lieden van vroeger ook al aan; zij bouwden hier hun buitenhuizen. Wandelend tussen de oude eiken, meidoorns en stinsenplanten is dat goed te begrijpen.

Route

Informatie

 • Startpunt
  Fort Rammekens
  Rammekensweg
  4389 TZ Ritthem
 • Route Kleur
  Blauw
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan
 1. Het aan de Westerschelde bij Ritthem (Vlissingen) gelegen Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa. Het dateert uit 1547 en speelde ooit een belangrijke rol in de rijke, maritieme geschiedenis van Zeeland.

 2. Bij het fort kan je een mooie wandeling maken over het oude landgoed.

 3. Bij het fort staan allerlei soorten planten, zoals de stinsenplant!

 4. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Zeeland