Wandelen in de Rolderrug

138natuur
Gebied
Drenthe
Afstand
21 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
11 personen
Boswachter Marieke is in nationaal park de Drentsche Aa. Dit eeuwenoude landschap heeft kronkelende diepjes en kleurrijke hooilanden. Werd het grasland hier vroeger gebruikt voor schapen, nu wordt het gebruikt voor hele andere doelen! Dierentuinen bijvoorbeeld: Er wordt met beleid gemaaid, Marieke zoekt het uit.

Dit boswachterspad voert je door Nationaal Park Drentsche Aa over stuwwallen en heidevelden, met hunebedden, grafheuvels en oude karrensporen. Onderweg kun je talrijke dieren en planten ontdekken. Dus rugzak met proviand en verrekijker mee en stappen maar.

Stevige route

Kees van Son: “Deze route combineert historie en natuur. De Drentsche Aa is een schatkamer vol historische parels en natuurjuweeltjes. Het is een stevige route en komt natuurlijk langs bekende Drentse iconen als hunebedden en heidevelden. Een van mijn favoriete plekken is het bij hunebed van Loon. Het ligt op een markant punt met rondom vrij uitzicht. En het is het enige hunebed van ons land dat je vanuit de trein kunt zien.

Maar de Drentsche Aa heeft meer. In het voorjaar vind je hier rijk bloeiende hooilanden en zwevende weidebeekjuffers in de beekdalen. Eind augustus / begin september staat de heide van het Ballooerveld in bloei. En in de winter geniet ik van de ‘oernatuur’ in het beekdal van het Rolderdiep. De weidse vergezichten, de harde wind of mist en het desolate, sinistere landschap laten een glimp zien van hoe het hier vroeger was."

Route

Startpunt:
Toegangspoort Deurze
achter Asserstraat 63
9451 TA Rolde
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  In de zomer scheren weidebeekjuffers door de bloemrijke beekdalen van de Drentsche Aa.

  Rolderrug 1
  Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  Het Hunebed van Loon ligt op een markante plek met rondom vrij uitzicht en is zelfs vanuit de trein zichtbaar. 

  rolderrug 2
  Foto: Staatsbosbeheer
 3. 3

  Het poepenhemeltje is een schans 1665. De bisschop van Munster sloeg hier zijn kampement op tijdens het beleg op de stad Groningen. 

  Rolderrug 3
  Foto: Staatsbosbeheer
 4. 4

  In de paartijd van de heikikker (eind maart) kleurt het mannetje blauw om de vrouwtjes te imponeren. 

  Rolderrug 4
  Foto: Staatsbosbeheer
 5. 5

  Vanaf de galgenberg is in de verte de kerktoren van Rolde te zien. Deze was eeuwenlang een baken voor reizigers die via de karrensporen over de hei trokken. 

  Rolderrug 5
  Foto: Staatsbosbeheer
 6. 6

  Aan het eind van de zomer staat de heide in bloei en kleurt het Balooërveld paars. 

  Rolderrug 6
  Foto: Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt je aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!