Het zonnetje schijnt: het is bijna lente! Je wilt lekker genieten in de tuin of op je balkon, maar dan moet je wel eerst wat doen aan de groene aanslag op je tegels, terras, schutting of houten tuinmeubelen. Hoe je dat het beste aanpakt mét natuurlijke middelen? Dat lees je hier!

1. Gebruik geen hogedrukreiniger, maar gewoon een emmer water en een bezem!

Je moet even goed schrobben, maar kom op! Zelfs in oma's tijd was dit al een zeer ouderwetse, maar doeltreffende manier om groene aanslag te lijf te gaan. Een emmer warm water, een bezem of een borstel en vegen maar. 

Zo blijven ook je tegels in perfecte staat, want hoewel de hogedrukreinigers er bij de buren waarschijnlijk lustig op los zoemen in de eerste lentemaanden, eigenlijk zijn je tegels daar vaak minder blij mee. Je kan de toplaag namelijk flink beschadigen en daarmee heb je dus juist meer kans op: groene aanslag! 

Heb je een tuinpad met veel onkruid tussen de voegen? Gebruik dan een stalen voegenborstel of haakvorming onkruidwiedertje, ook heel effectief om je tegels of klinkers mee schoon te maken. En is ook de schutting die een beetje groen uitgeslagen? Daar pak je natuurlijk even een borsteltje bij met wat water en klaar ben je.

Groene aanslag verwijderen met natuurlijke middelen | Marcus Christensen via Pexels
Gebruik géén schoonmaakazijn of natuurazijn, dat heeft negatieve impact op het bodemleven in jouw tuin
Handige tip van Milieu Centraal

2. Milieuvriendelijke methode zonder azijn én met zand en water

Houd je de tuin netjes en veeg je alles regelmatig aan? Dan geef je zaailingen en mos geen eens de kans om zich vast te zetten op je tegels of stoepje. Voorkomen is beter dan genezen!

En hoewel groene zeep, schoonmaak-/ of natuurazijn een populaire manier is om groene aanslag te verwijderen, doet dat het bodemleven, dieren en de planten in jouw tuin echt geen goed. Waarom? Het water loopt weg in de tuin of vijver en verzuurt de bodem. Strooi liever wat zand (bijvoorbeeld metselzand, te koop in de bouwmarkt) op plekken met groene aanslag en veeg het weg met wat water. 

Let op: met zand schrobben is een milieuvriendelijke methode, maar minder geschikt voor hele gladde tegels, omdat het schade zou kunnen toebrengen aan de toplaag van de tegel. 

Groene aanslag verwijderen zonder azijn is goed voor dieren in de tuin | Foto: Chris F. via Pexels

3. Geef groene aanslag geen kans en plant bodembedekkers in de tuin

Groene aanslag bestaat eigenlijk uit mos en algen en dat kan ook heel mooi zijn! Een laagje mos wat een Japans beeld bedekt in de tuin of op schaduwrijke plekken rond een vijvertje. Daar kan je het ook prima laten zitten! 

En op andere plekken in de tuin kan je kiezen voor het aanplanten van fleurige bodembedekkers, waardoor mos geen kans krijgt daar ook te groeien. 

Denk aan kruiptijm voor een zonnige plek, dat ruikt heerlijk en trekt veel insecten aan. Op schaduwrijke plekken werken dan weer andere planten beter tegen groene aanslag: zoals kleine maagdenpalm of varens. 

Mos kan heel mooi zijn in de tuin! | Foto: via Pexels

4. Minder groene aanslag door een tuin met veel planten en een goede waterafvoer

Ga jij een tuin of terras aanleggen? Denk dan goed na over plekken waar overtollig regenwater kan weglopen: bijvoorbeeld borders vol met planten! Een tuin met veel tegels lijkt onderhoudsvriendelijk, maar juist daar blijft veel water liggen en dat veroorzaakt groene aanslag. 

Ga je een tuinpad of terras aanleggen? Overweeg dan biologisch afbreekbaar worteldoek te gebruiken, dan kan het water ook gemakkelijk weg. 

Wil je nog meer tips voor je tuin? Milieu Centraal heeft talloze praktische en duurzame oplossingen tegen onkruid en groene aanslag.  

In een tuin vol planten, heeft mos minder kans om te groeien | Foto: Morgane Le Breton via Unsplash

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ook zo gek op tips voor je tuin, terras of balkon? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief met volop groene inspiratie!

Helleborussen tuin in Sellingen | Fotografie: Marjon Lukje
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum