Wandelen over de Veluwe

Dan de mysterieuze moeflon. Is het een geit of is het een schaap? Waar kan je de moeflon zien en wat doet hij eigenlijk in Nederland? De Veluwe ontwaakt uit de winterslaap en boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt collega Lennard Jasper om de moeflon te vinden.
Gebied Gelderland
Afstand 18,6 km
Type Natuurgebied

Een lange gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt. Op het boswachterspad door de bossen van Kootwijk ontdek je het stuifzand, de oude eikenbossen en jeneverbessen. In voorjaar zingen de vogels en spot je de wilde zwijnen, in de winter kom je de klapekster tegen.

Hier beleef je alle boeiende elementen van de Veluwe
-Laurens Jansen, boswachter Veluwe

Ruige bossen, jeneverbessen en Veluws wild

Boswachter Laurens Jansen: “Tijdens de Kootwijkwandeling kom je alles tegen wat de Veluwe zo boeiend maakt. Ontdek het Kootwijkerzand, de prachtige jeneverbessen, de heide, het stuifzand en de ruige oude eikenbossen en gigantische douglassparren. Wandelend over kleine, smalle kronkelende paadjes en brede zandwegen beleef je de Veluwe. 

Vanaf de hoge, droge zandgrond bij het Kootwijkerveen heb je een goed uitzicht op het water en de dodaars. Boven je hoofd hoor je de zwarte specht en het karakteristieke geluid van de raaf. In de winter zie je de klapekster zijn prooi bespieden. Een ontmoeting met deze vogel, de natuur gehuld in witte vorst.. Het maakt een winterse wandeling zeker de moeite waard.    

Zelf wandel ik hier het liefst in het voorjaar. De natuur komt tot leven en doorbreekt de winterse stilte. De Kraaihei staat in bloei en de vogels zingen uit volle borst. Dit is ook het moment om wild als edelherten en de wilde zwijn te spotten. Kom vroeg of laat op de dag, dan heb je de grootste kans.”

Over deze route

Het startpunt van het boswachterspad door Kootwijk is de parkeerplaats aan de Grevenhout in Uddel. Vanaf de parkeerplaats volg je de paaltjes met oranje kleur om de route van 18,6 kilometer te wandelen. 

De route gaat over onverhard pad. Op verschillende plekken in het gebied staan informatiepanelen en er zijn voldoende zitplekken. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Flora en fauna

In de bossen van Kootwijk lopen edelherten en wilde zwijnen rond. De dieren houden zich overdag schuil op de rustige vlakken en laten zich vooral in de vroege ochtend of aan het eind van de dag goed zien. Er is altijd kans om ze tegen te komen, maar in het voorjaar en de zomer is die kans het grootst. 

In de winter is de klapekster goed zichtbaar. De vogel blijft op een afstand goed zitten en is met een verrekijker en een goed oog makkelijk te herkennen in het gebied.

Route

Informatie

 • Startpunt
  Parkeerplaats Grevenhout
  Grevenhout
  3888 NR Uddel
 • Route Kleur
  Oranje
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan
 1. In de bossen van Kootwijk vind je grove, ruige dennen.

 2. Bij het Kootwijkerveen heb je zicht op de dodaars en bloeiende beenbreuk.

 3. De jeneverbes is een kenmerkende plantensoort voor de natuur van de Veluwe. 

 4. Op zo'n 800 meter van de route staat een uitkijktoren met zicht op het open zand in het natuurgebied.

 5. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Gelderland