Wandelen over de Westenschouwen

Boswachter Marieke is in Zeeland op het eiland Schouwen-Duiveland. Hier ligt langs de kustlijn een prachtig stuk ongerepte natuur: Westenschouwen. Haar collega Piet van Loon laat de diversiteit zien; hier zie je herten, vogels, bomen en veel zand. Dit grootste bos van Zeeland grenst, via een groot duingebied vol meeuwen, aan de kust. Marieke dompelt zich onder in deze Zeeuwse groene parels.
Gebied Zeeland
Afstand 1,8 km
Type Strand

Schouwen-Duiveland is het noordelijkste schiereiland van Zeeland en wordt omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Zwemmen, zeilen, duiken, zonnebaden, paardrijden, wandelen op het strand, fietsen langs de Zuidkust van Schouwen aan de Oosterschelde of mountainbiken door Boswachterij Westerschouwen. Schouwen-Duiveland is dé plek voor een actieve vakantie in de natuur of watersportvakantie.

Schouwen-Duiveland is een vriendelijk polderlandschap met mooie dorpen, brede duinen, dijken vanwaar het mooi vogels kijken is en kreekgebieden die zijn ontstaan na de Watersnoodramp van 1953. In Boswachterij Westerschouwen ligt het grootste bos van Zeeland. Ga bij het vallen van de avond eens mee met een excursie het bos in. In de schemering verlaten de reeën hun beschutting om kruiden en eikels te zoeken. Ritselende blaadjes, vogels die hun laatste lied van de dag zingen en op de achtergrond het geluid van de branding. Zo’n moment is de kroon op een verblijf op Schouwen-Duiveland.

Wandelende duinen, vogelbroedgebieden, grazende pony’s, ingepolderde landbouwgrond. De natuur op het noordelijkste schiereiland van Zeeland, Schouwen-Duiveland, vraagt om kundig beheer van land, water en dieren. Boswachter Alex de Visser: "de duinen mogen weer stuiven, zodat de duinvalleien gevoed worden met kalkrijk zand. Bijzondere soorten als de kleine parelmoervlinder, heivlinder en het duinviooltje houden van kaal zand en worden zo beschermd. Met mijn collega’s stimuleer ik die verstuiving door kerven aan te leggen, openingen in de duinen die ervoor zorgen dat de natuurlijke verstuiving weer op gang komt. Ook kappen we bomen die het zand tegenhouden. Als boswachters bestrijden we zo het dichtgroeien van de duinen en proberen we de oorspronkelijke natuur te herstellen."

Kop van Schouwen

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland. 100 jaar geleden was daar nog niets van te zien. De Domaniale Duinen, zoals Boswachterij Westerschouwen toen nog heette, waren één grote stuivende kale vlakte. Rond 1920 is gestart met de aanplant van Corsicaanse en Oostenrijkse dennen. Tot de oorlog uitbrak. De Duitsers wilden vrij uitzicht en de aanplant stopte.

Verder bestaat de Kop van Schouwen uit een heuvelachtig duinlandschap met zandverstuivingen en valleien in de Meeuwenduinen en de Verklikkerduinen. Meer landinwaarts vind je het afwisselende landschap van het Gadrabos, de Duinzoom en de Vroongronden. Verken de natuur al wandelend of fietsend met de tientallen gemarkeerde routes in het gebied.

Route

Informatie

 • Startpunt
  Excursieschuur Westerschouwen
  Kraaijensteinweg 140
  4328 RD Westenschouwen
 • Route Kleur
  Wit
 • Toegankelijkheid
 1. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Zeeland