Wie wordt er niet vrolijk van vogels? Ook dit jaar is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling die de Vogelbescherming jaarlijks organiseert. Op 26, 27 of 28 januari tel je een half uur lang alle vogels in je tuin óf balkon. Zo weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Het is vooral ook een hele leuke manier om kennis te maken met de vogels in je tuin, want hoe vaak kijk je nou écht een half uur aaneengesloten naar je tuin? Onze vogelaar en bioloog Camilla Dreef deelt haar tips!

Jaar van de Huismus

Camilla: 'Ik hoop voor het eerst huismussen te gaan tellen. Ik ben namelijk verhuisd van een huis met balkon naar een huis met een tuin. Ik heb de huismussen al gehoord in de buurt, maar nog niet in de tuin gezien. Dit jaar is er ook extra aandacht voor deze soort, want het is het jaar van de Huismus.'
 

1. Wees op tijd

Hang je voer op tijd op. Het duurt altijd even voordat vogels het eten hebben ontdekt.

839015.jpg

Gelijk aan de gang?

Zo maak je een creatieve voederbak!

Voor je vogels bij in stijl met deze leuke doe-het-zelf tip!

Dat ga ik maken

2. Zorg voor beschutting

Hang het voer het liefst in de buurt van een heg of struik, zodat ze snel dekking kunnen zoeken bij gevaar.

3. Gevarieerd voeren

Voer gevarieerd en op verschillende plekken, want elke vogel heeft zijn eigen voorkeur. Heggenmussen en roodborsten zoeken hun voedsel het liefst op de grond, terwijl mezen juist graag op voedselsilo’s afkomen. Je kan de vogels vetbollen, vogelpindakaas, zaden, pitten, pinda’s en meelwormen geven, maar leg bijvoorbeeld ook eens je klokhuis buiten neer! Grote kans dat een merel daar van komt snoepen.

4. Vogelpindakaas

Gebruik absoluut geen pindakaas voor mensen, maar uitsluitend speciale vogelpindakaas. In deze pindakaas zit geen zout, want dat is heel slecht voor vogels.

5. Voedersilo's

Raakt je voer meteen op door de grote vogels, dan kun je overwegen om je voer op te hangen in speciale silo’s met een kooi eromheen. Dan kunnen alleen de kleinere vogels erbij.

6. Maak goed schoon

Zorg er ten slotte voor dat je niet te veel tegelijk voert en maak de voerplek geregeld schoon met kokend water. Zie je bijvoorbeeld een vogel die ziek oogt, haal het voer dan weg.

Heel veel plezier met de voorbereiding en alvast succes met de telling! En denk eraan ook als je geen of weinig vogels telt, ook die tellingen zijn waardevol, dus stuur ze op naar: www.tuinvogeltelling.nl.

pexels-roman-odintsov-8180719.jpg

Challenge

Zo maak je het tellen van vogels nog makkelijker!

Ga jij ook vogels tellen? Hier vind je nog meer handige tips hoe je bijvoorbeeld vogels kan herkennen of alles kan bijhouden in een app!

Ik ben benieuwd!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ook zo gek op tips voor je tuin, terras of balkon? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief met volop groene inspiratie!

Helleborussen tuin in Sellingen | Fotografie: Marjon Lukje
Geschreven door
Camilla Dreef
Datum