Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling en jij kan mee doen! Hoe ga je van start, waar moet je rekening mee houden en hoe lang moet je tellen? Camilla helpt je op weg.

Tip 1: Lok vogels met natuurlijk voedsel

Om tijdens de vogeltelling zoveel mogelijk vogels in je tuin of op je balkon te krijgen, lok je ze met gevarieerd en natuurlijk voedsel. Denk aan struiken met bessen, afgevallen bladeren (daar zitten veel beestjes in) en uitgedroogde bloemen, want vogels zijn dol op zaden.

Merel

Tip 2: Hang voer op een veilige plek

Zorg dat je in aanloop naar het weekend nog extra voer bijhangt. Doe dit op een veilige plek in de buurt van een struik, heg of boom, zodat vogels bij gevaar nog snel kunnen uitwijken. Hang het voer op tijd op, zodat ze het tijdig weten te ontdekken.

Tip 3: Voer verpakkingsvrij

Maak een gevarieerd pakket, van vetbollen tot pinda's, zaden en meelwormen. Zorg dat je de verpakkingen er af haalt, zodat vogels niet verstrikt kunnen raken in netjes en plastic niet gaat zwerven in de natuur.

Tip 4: Leer de top 25 uit je hoofd

Op vogelbescherming.nl vind je een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels. Zo kun je straks niet alleen de vogel beter herkennen, maar ook de roep of zang onderscheiden per vogel. Hartstikke handig.

Tip 5: Lees van te voren de spelregels

Op vogelbescherming.nl kan je een stappenplan volgen en video tutorial bekijken, hierin wordt eenvoudig uitgelegd hoe je moet tellen. Je telt een half uur de vogels die in je tuin of op je balkon zitten. Overvliegende vogels tellen niet mee.

Tip 6: Download de app

Tot slot heeft vogelbescherming NL een handige app ontwikkeld waar je de vogels nog makkelijker mee kan herkennen én je je telling eenvoudig in kan voeren. Zo hoef je niets meer te printen en dat is natuurlijk ook weer beter voor het milieu. Succes!

Geschreven door
Puck Overman
Datum