1. Begin met een glazen pot met een brede hals
Kamer terrariums zijn super populair. Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar het is nog veel leuker om het zelf te maken. Je kan ze in alles maken dat licht doorlaat. Een mooie glazen pot, een oude weckpot of appelsapfles doen prima dienst. Kijk wel dat de pot of fles een brede hals heeft en goed open kan. Dan kun je er eenvoudig dingen in plaatsen en later kun je er dan ook nog makkelijk bij. Hij moet wel dicht kunnen om de luchtvochtigheid hoog te houden.
2. Welke grond gebruik je?
Als grond zijn er veel opties om uit te kiezen. Je kan beginnen met grind of hydrokorrels met daarop potgrond voor kamerplanten. Onze plantenexpert Rogier adviseert om niet met potgrond te werken omdat daar mest in zit. En je wilt niet dat de planten heel hard gaan groeien. Er is ook speciale grond voor een terrarium te koop. Maar gewone potgrond kan dus wel. Op de grond kun je nog wat grind, kleine steentjes, keien, kiezelstenen of decoratiestenen leggen.
3. Welke planten kies je?
De planten die je het beste kan kiezen voor je terrarium zijn planten die goed tegen schaduw kunnen. Belangrijk ook dat je planten gebruikt die klein blijven. Anders groeit de pot helemaal dicht en dat wil je niet. Het beste is ook om langzaam groeiende planten te kiezen, zoals dwerg varentjes, fittonia's, kleine aronskelk-achtingen en natuurlijk allerlei mossen.
4. Het vullen van je mini jungle
In de grond plaats je nu verschillende plantjes. Je kunt ze in zijn geheel plaatsen of in kleine stekjes, wissel het af en maak zo je eigen landschap. Je kan verder nog een stuk hout plaatsen, schors of stenen. En eindig met mos, zodat de grond helemaal bedekt is. Mos uit de winkel kan natuurlijk, maar vaak werkt een stukje mos uit je eigen tuin prima! Wees vooral creatief in het maken van dit mini landschap.
5. Schakel hulp in voor het onderhoud
In een dierenspeciaalzaak kun je tegenwoordig springstaartjes kopen. Dit zijn hele kleine insecten die het dode, organische materiaal en schimmels opeten in je terrarium. Daarmee zorgen ze voor een biologische evenwicht. Als je deze diertjes niet wil aanschaffen, kun je ook actieve houtskool kopen in bijvoorbeeld een tuincentrum en dat toevoegen aan de grond. Dit helpt met het zuiveren van het vocht in je terrarium, maar het is geen garantie dat er geen schimmel ontstaat.
Zo blijft je plantenterrarium lang mooi
- Zet het terrarium niet in het raam in de volle zon. Ze hebben wel licht nodig, maar in de zon wordt het bloedheet in zo'n pot en koken alle planten dood.
- Je kunt de plantjes af en toe een beetje besproeien, maar kijk vooral wat de planten nodig hebben.
- Zie je een plantje in je terrarium wat beschimmeld is, probeer de besmette blaadjes er dan uit te halen, zodat de schimmel niet verder groeit.
- Het kan in geval van schimmel ook helpen om het terrarium een tijdje open te laten staan, zodat het iets droger wordt. Hierdoor zal de schimmel ook uitdrogen.
Veel plezier met het maken van je plantenterrarium!