Wij weten bijna zeker dat jij net als de redactie van BinnensteBuiten ook een aantal oude mobieltjes in een stoffige lade hebt waar je niets meer mee doet. Tja, wat moet je ermee? We zetten het op een rij.

Zoek een inleverpunt

Op deze website zoek je gemakkelijk een betrouwbaar inleverpunt bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je mobiel op de juiste manier verwerkt wordt. Het is echt een eitje, er zijn meer inleverpunten dan je denkt.

Goudmijn in je mobiel

Wist je dat er kleine stukjes edelmetaal in je mobiel zitten? Ondernemer Josette maakt er mooie sieraden van. En onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat bij haar langs.

Bekijk de video

Geef je mobiel aan een goed doel

Ook de CliniclownsStichting AAP en andere goede doelen zijn blij met jouw oude mobiel. De goede doelen krijgen geld voor wat jij inlevert en dat kunnen ze goed gebruiken. Online kan je zoeken of het goede doel van jouw keuze ook inzamelpunten heeft.

Haal data eraf

Inzamelpunten en goede doelen beloven dat ze de data van ingeleverde mobieltjes zorgvuldig wissen. Toch is het fijn om dit zelf in de hand te hebben. Zoek die oude oplader erbij en neem even de tijd om een back-up te maken, ‘find my phone’ uit te schakelen en je telefoon naar fabrieksinstellingen te zetten. Online vind je data wis tips voor verschillende modellen en types.

Onze missie is om te laten zien dat we helemaal geen goud uit de grond hoeven te halen. Het goud ligt letterlijk voor het oprapen!
Josette de Vroeg, maakt sieraden van edelmetaal uit mobiele telefoons

Geef je mobiel een tweede kans

Gaat recyclen een stap te ver en is je telefoon misschien geschikt voor een tweede leven? Kleine gebreken kan je natuurlijk gemakkelijk laten repareren. Ben je echt toe aan een nieuw apparaat met de nieuwste functies? Kijk dan eens bij tweedehands oftwel refurbished modellen. En probeer je oude mobiel als tweedehands te verkopen of weg te geven. Op deze manier verleng je de levensduur.

Waarom je oude telefoon recyclen?

  • Door te recyclen voorkom je dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.
  • In oude telefoons zitten grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Minder nieuw gewonnen grondstoffen betekent minder maatschappelijke ellende en minder energieverbruik.
  • Met het recyclen van je telefoon voorkom je nieuwe CO-2 uitstoot.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Elke week valt ie bomvol duurzame lifestyle tips, verrukkelijke recepten en leuke wandelingen op jouw deurmat.