“Dat is dan €54,95”, zegt de mevrouw achter de kassa achteloos. Als ik naar het kleine hoopje boodschappen op de band kijk, trek ik even wit weg en trek dan mijn pinpas tevoorschijn. Biologisch is nou eenmaal een stuk duurder. Toch?

Als ik op de fiets naar huis zit, baal ik. Niet van de producten in mijn tas, want die heb ik heel bewust bij de biologische supermarkt gekocht, maar van de kromheid van ons systeem. Waarom moet ik meer betalen voor producten waar de wereld, mijn familie en ikzelf gezonder van worden, dan voor producten die de wereld vervuilen?

Het aanbod plantaardige groeit als een dolle. Net als de prijs.

Dat is niet alleen het geval met biologische producten, maar ook met plantaardig eten. Het aanbod plantaardige producten in de supermarkt groeit als een dolle, maar voor mijn gevoel stijgt de prijs evenredig. Om je een voorbeeld te geven; een liter havermelk kost afgerond 2 euro. Een liter koeienmelk ongeveer de helft. Haveryoghurt Griekse stijl – van een merk dat ik lekker vind – kost 2,85 euro voor 400 gram. Een kilo ‘gewone’ Griekse yoghurt kost 1,95 euro. Met de Franse slag gerekend, is dat dus een derde van de prijs.

Waarom moet ik meer betalen voor producten waar de wereld, mijn familie en ikzelf gezonder van worden?
Asceline Groot

Wie verdient er aan mijn wens om de wereld mooier te maken?

Je kunt mij niet wijsmaken dat die prijs terecht is. Het produceren en verwerken van haver kan niet duurder zijn, dan een product van een levend dier. Een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over havermelk bevestigde, dat dit inderdaad niet zo hoeft te zijn.

We betalen gewoon veel te weinig voor vervuilende producten, omdat we de milieu- en sociale kosten niet meerekenen in de prijs. Als we dat wel zouden doen, zou gewone melk bijvoorbeeld 0,25 cent duurder zijn. Niet wereldschokkend, maar wel duurder.

Daarnaast zijn er ook bedrijven die onevenredig veel verdienen aan biologische, plantaardige of gezonde producten. Iedereen in de keten moet een eerlijke prijs krijgen, maar – om nog maar even bij de havermelk te blijven – is de prijs die de consument uiteindelijk betaalt denk ik eerder het gevolg van goede marketing, dan van werkelijke kosten.

De alternatieven

Maar wat is het alternatief? Moet ik dan bij de supermarkt elke keer met mijn ogen dicht bij de kassa afrekenen? Het liefste zou ik alleen maar biologische producten eten, maar dan houd ik – zoals Loesje dat ooit zo mooi op een poster zette - te veel maand over aan het eind van mijn geld. Er zit dus maar een ding op: als ik gezond wil eten, moet ik slimmer worden en zelf aan de slag. 

Lokaal en seizoensgebonden

Allereerst begin ik met het kopen van seizoensgebonden producten, lokaal geproduceerd en bij voorkeur rechtstreeks gekocht van de boer. Dat is gezond en een stuk goedkoper.Mooie bijkomstigheid is, dat ik zo’n pakket ook nog eens vlakbij mijn huis kan ophalen. Ik hoef er dus niet eens iets extra’s voor te doen.

DIY

Die heerlijke havermelk blijk ik ook gewoon zelf te kunnen maken. Met een pak havermout (kost een euro) maak je gemakkelijk 5 liter havermelk. Je mixt 3 delen water met 1 deel havermout en haalt het dan door een fijne zeef of schone theedoek. Voeg er wat vanille, kaneel of agavesiroop aan toe als je de smaak een beetje saai vindt en klaar ben je. Ideaal voor door de pannenkoeken of andere recepten. Het schuimt alleen niet heel lekker voor de cappuccino, dus speciaal daarvoor koop ik nog gewoon een pak.

Die heerlijke havermelk blijk ik ook gewoon zelf te kunnen maken.
Asceline Groot

De Clean Fifteen

Tenslotte maak ik betere afwegingen. De ‘dirty dozen’ – dit zijn producten, zoals aardbeien, spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, bleekselderij, tomaten, paprika en boerenkool, die veel pesticiden bevatten – koop ik niet, of biologisch. De ‘clean fifteen’ – dit zijn producten met weinig pesticiden, zoals zoete aardappel, mais, avocado, ananas, kool, ui, doperwten, papaya, asperges, mango, champignons, cantaloupe meloen en kiwi – koop ik niet biologisch, omdat ik dat niet nodig vind.

Zo probeer ik mijn eetpatroon gezond en betaalbaar te houden, maar ik blijf me afvragen wanneer we eindelijk ongezonde en vervuilende producten gaan belasten, biologische landbouw een impuls gaan geven, iedereen in de keten een eerlijke prijs gaan betalen en ervoor zorgen dat mensen die met hun eetpatroon willen bijdragen aan een leefbare planeet daar niet ook nog extra voor moeten betalen.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijks column door de de wereld van duurzaamheid.