'Mag het ietsje minder?', vraagt mijn vriendin zuchtend aan haar vijftienjarige dochter die stilletjes de deur probeert uit te sluipen naar een feestje. De dochter draait met haar ogen, maakt rechtsomkeert en stampt de trap op. Even later steekt ze haar hoofd om de deur met duidelijk minder zwarte ogen en vertrekt. Ik grinnik en denk aan vroeger. Mijn ouders hoefden mij alleen maar aan te kijken en ik wist al dat het kansloos was om in discussie te gaan. Die mascara moest er af.

De liefde voor mascara zat er bij mij ook al vroeg in. Dat mijn ouders het overmatige gebruik – vaak in combinatie met dikke lijnen eyeliner – niet zo mooi vonden, begreep ik echt niet. Alleen onder grote dwang ging ik zonder zwarte wimpers de deur uit. En dat is nooit veranderd. Mijn telefoon, pinpas of sleutels kan ik rustig vergeten, maar er zit altijd wel een mascara in mijn tas. Ik weet dat het ijdel is, maar ja… sommige dingen verander je gewoon niet zo gemakkelijk. 

Niets is erger dan uitgelopen mascara

Wel switchte ik een paar jaar geleden naar de wat meer duurzame exemplaren. Vroeger vond ik het vooral belangrijk dat het zwart door weer en wind bleef zitten, want niets was erger dan met uitgelopen mascara op school aankomen. Tegenwoordig heb ik andere prioriteiten. Ik kwam er namelijk - niet eens zo lang geleden - achter dat waterproof mascara niet te fabriceren is met louter natuurlijke ingrediënten. Daar heb je echt chemische goedjes, zoals PFAS, voor nodig. En sinds ik dat weet, smeert zo’n waterproof exemplaar toch echt een stuk minder plezierig. 

lip-balm-g8573dea54_1920.jpg

Hoeveel cosmeticaproducten heb je eigenlijk echt nodig?

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/duurzame-lifestyle/hoeveel-cosmeticaproduct…

Mascara kan je ook zelf maken

Een overstap was dus snel gemaakt, maar daarmee was ook mijn interesse in de ingrediënten van mascara gewekt. Gek genoeg maakte ik al jaren mijn eigen dagcrème, lippenbalsem of scrub, maar make-up kocht ik gewoon in de winkel. Ik stond er eigenlijk nooit bij stil, dat je dat ook zelf kon maken. Tot iemand mij daarop wees. 

Het internet bleek vol te staan met DIY recepten en het leek doodsimpel om te maken. De basis bestaat namelijk uit vier ingrediënten: kleurstoffen, olie, was en een conserveermiddel. En dat had ik zelfs allemaal in huis. Vol goede moed ging ik aan de slag.

Onder in een tas vond ik een oude mascara, die ik goed schoonmaakte, zocht alle ingrediënten bij elkaar en dook de keuken in. En het resultaat? Ik ben niet ontevreden. Het blijft goed zitten, maar een regenbui op de fiets zal het niet overleven. Daarom de keuze: het OV of toch die mascara onder je ogen. Ik denk het laatste. Dan stop ik gewoon een watje naast mijn mascara in mijn tas. 

Waar zou jij voor gaan?
  1. Waterproof mascara 25% (1 stem)
  2. Normale mascara 50% (2 stemmen)
  3. Ik draag geen mascara 25% (1 stem)

Als ik het kan, kan jij het ook, het recept:

1 theelepel kokosolie 

1 theelepel shea butter  

1,5 theelepel bijenwas (niet vegan, maar had ik nog liggen) 

2 theelepels jojoba olie 

1 theelepel geactiveerde kool

Twee druppels vitamine E olie

De kokosolie, shea butter, bijenwas en jojoba olie au bain-marie mixen in een klein pannetje. 1 theelepel geactiveerde kool toevoegen en twee druppels vitamine E olie. Even roeren en klaar ben je. 

Ik goot de mix door een boterhamzakje met een klein gaatje in de mascaraverpakking. Wil je het helemaal zero waste doen, gebruik dan een blikje. Dan giet je het zo uit het pannetje in de verpakking.  

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijks column door de de wereld van duurzaamheid.