EHBO bij een droge winterhuid

Een waterig zonnetje breekt door de wolken. Bibberend zit ik op de fiets. Weggedoken in mijn winterjas, muts ver over mijn oren getrokken en sjaal om mijn nek, maar met ijskoude handen. Mijn handschoenen waren onvindbaar (lees: geleend door een jeugdig familielid) en dat betekent niet alleen blauwe vingers, maar ook dagenlang droge handen met kloven. Dankzij mijn zelfgemaakte EHBO-kit voor een droge winterhuid, weet ik wel wat ik daartegen kan doen.

Mijn huid houdt niet van de kou

Mijn huid houdt niet zo van de kou. Ik heb zelf ook een sterke voorkeur voor twintig graden plus, maar mijn huid lijdt onder temperaturen onder de 10 graden. Ondanks het koude douchen en winterzwemmen, kan hij wel wat EHBO tegen rode en schrale wangen en gebarsten lippen gebruiken. Vroeger loste ik dat op door me suf te smeren met dure crèmes, die beloofden om mijn huid tegen de kou te beschermen, maar hun belofte nooit waarmaakten. Bijna gaf ik de hoop om de winter ongeschonden door te komen op, tot een nichtje op een koude dag kwam logeren.

Zelf aan de slag

’s Ochtends vroeg trof ik haar in ochtendjas in mijn keuken, met de staafmixer in haar hand. Ze husselde een goedje door elkaar. Eerst was ik een beetje geïrriteerd omdat mijn mixer volledig onder de vette troep zat, maar toen ik vroeg wat ze aan het doen was, antwoordde ze onverstoorbaar dat ze haar eigen cosmetica maakte. Ze had last van eczeem en sinds ze haar eigen crème zonder rommel maakte, had ze nergens meer last van. Mijn interesse was gewekt en in de dagen dat ze bij ons logeerde, ging ik bij haar in de leer.

Te dik of te dun

We experimenteerden er samen op los. We mixten bijenwas, kokosolie, sheabutter, olijfolie, vloeibare vitamine E, calendula- en arganolie, pure aloë vera en etherische olie in allerlei verschillende samenstellingen. De keuken leek wel een laboratorium, maar de resultaten waren wisselend; te dik, te dun, smeerde niet of trok niet in, glom te veel of beschermde niet, maar hoe verder ik mijn skills ontwikkelde, hoe beter het resultaat en het begrip van wat mijn huid in de winter nodig had. Vet!

Olie beschermt je huid

Ik dacht altijd dat vet op je huid smeren leidde tot pukkels en een glimmende neus of een glimmend voorhoofd, maar dat bleek bij mij niet het geval te zijn. Mijn huid floreerde. Olie hydrateert misschien niet – dat doet water drinken -, maar het legt een beschermend laagje op je huid, waardoor deze het vocht kan vasthouden en je huid beter beschermt tegen de kou. Iets wat in de winter essentieel is.

Extra vette nachtcrème, lippenbalsem, kloven- en handcrème en haarolie!
Dat heb je nodig deze winter

Klaar voor de kou

Tegenwoordig flans ik daarom bij de start van de herfst in een handomdraai mijn eigen EHBO-kit voor koud weer in elkaar; extra vette nachtcrème, lippenbalsem, kloven- en handcrème en haarolie. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Wat heb je nodig voor jouw EHBO-kit?

De basis van alle producten bestaat uit biologische oliën. Je huid is je grootste orgaan, dus producten zonder pesticiden hebben toch sterk mijn voorkeur. Verder heb ik altijd op voorraad: bijenwas, kokosolie, sheabutter, vloeibare vitamine E, calendula- en arganolie, pure aloë vera en etherische olie. Dat lijkt veel, maar als je het een keer aanschaft, doe je er heel lang mee.

Een lippenbalsem

Een goede lippenbalsem maak je bijvoorbeeld als volgt: smelt 2 theelepels bijenwas, 1 theelepel kokosolie, 2 theelepels sheabutter (ontstekingsremmend en anti-aging) au bain-marie in een pannetje. Voeg een paar druppels essentiële olie die je lekker vindt ruiken erbij, laat het afkoelen en doe het in een klein doosje of bakje. En smeren maar. Vooral ’s nachts heel lekker dik.

Ben je benieuwd naar meer recepten? Klik dan hier

Goed voor je huid en lekker goedkoop

Deze aanpak is niet alleen goed voor mijn huid, maar ook lekker goedkoop. Mocht je denken: ‘dat zal allemaal wel, maar het is veel te ingewikkeld voor mij’, of ‘dat kost me te veel tijd’, dan moet ik je teleurstellen. Je excuus gaat niet op. Als je alles in huis hebt, ben je namelijk in 5 (!) minuten klaar. Dat is sneller dan heen en weer naar de winkel lopen om iets te kopen.

Ik zeg: laat die kou maar komen.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een 2-wekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.