Lekker de dag beginnen met een frisse douche, of juist voor het slapen even ontspannen onder de warme straal. We stappen snel onder de douche zonder na te denken bij het water- en energieverbruik. Maar juist hier kun je winst halen op het besparen van water én energie. Wil jij ook weten hoe je spaarzaam kunt douchen? Check onze tips hier.

Hou het kort

Misschien een open deur, maar wel effectief. Door minder lang onder de douche te staan bespaar je water én energie. Wist je dat je hele leuke timers hebt die je in de douche kunt ophangen? Ze geven aan wanneer jouw doucheminuten op zijn. Houd een wedstrijd met jezelf en kijk of het lukt om je doucheroutine in te korten.

Gebruik een zuinige douchekop

Met een waterbesparende douchekop douche je net zo lekker als anders, maar gebruik je minder water per minuut. Zo kun je wel tot 20% besparen op warm water, energie en de kosten. Checken of je verschil kunt maken met een zuinige douchekop? Zet een emmer onder de douche en laat het warme water 1 minuut stromen. Zit er meer dan 7,2 liter water in de emmer? Dan kan een andere douchekop het verschil maken.

Installeer een zonneboiler

Met een zonneboiler krijg je warm water van de energie van de zon. Het is dus een groene vervanger van aardgas. Zo bespaar je niet alleen op je energieverbruik in de badkamer, maar ook in de keuken. In de zomer krijg je bijna al je warme water door de zon. In de winter helaas niet. Voor een koude douche hoef je niet bang te zijn. De hr-ketel of warmtepomp neemt de taak van de zon in de winter over.

Een thermostaatkraan als oplossing

Wil jij ook lekker snel warm water en een stabiele temperatuur tijdens het douchen? Kies dan voor een thermostatische mengkraan. Niet alleen comfortabel, maar ook nog eens zuiniger. Je kunt tot wel 1000 liter water per jaar besparen.

Draai de kraan dicht

Heb je geen zuinige douchekop of thermostaatkraan, dan kun je ook wat winnen met het dichtdraaien van de kraan. Ben je je haar aan het wassen? Zet de douche uit! Hetzelfde kan natuurlijk als je conditioner aan het inwerken is of als je je gaat inzepen. Niet alleen je portemonnee maar ook je huid zal je dankbaar zijn! 

Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum