Natalie is gek van schapen en schapenwol. Ze werkt al 10 jaar met schapenwol en maakt nu samen met Maarten wolkorrels die als plantenvoeding dienen.
'Ik hou van schapen, maar misschien nog wel meer van de wol.'
Natalie Bogtman | Duurzaam ondernemer

Wat gebeurt er met de Nederlandse wolstapel?

Nederland telt ongeveer 1 miljoen schapen. Van een kleine hoeveelheid wordt de wol gebruikt als vulling voor kussens en dekbedden en in de auto industrie als stoelvulling. Maar de meeste vachten worden verbrand omdat het niet bruikbaar is. De wol is te stug om er kleding van te maken en dan wordt het te kostbaar om te verwerken.

De wolkorrel

Een groot deel van de Nederlandse schapenvachten wordt nu vernietigd. Natalie en Maarten hebben daar een oplossing voor. Ze maken korrels van schapenwol die dienen als plantenvoeding: de korrels van schapenwol houden water vast en geven voedingsstoffen af. Ze zorgen voor meer en groenere bladeren, sterkere wortelgroei en je gaat overbewatering tegen. Je mengt het met de aarde van de planten en uiteindelijk composteert het.

'De wolkorrels zorgen voor groene bladeren, meer bladeren en sterkere wortelgroei.'
Maarten van Dam | Duurzaam ondernemer

Mooi materiaal om mee te werken

Natalie werkt al jaren met wol. Ze is gek op dit materiaal en gebruikt het in verschillende toepassingen. Zo vilt ze met de schapenvachten, spint ze de wol tot garen en geeft ze workshops om wol te verwerken. In haar atelier heeft ze ook een prachtige afscheidswade, sprookjesachtige vleugels en een bijzondere jurk. De jurk kriebelt wel, dus die is helaas niet heel draagbaar.

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum